Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat sukulenty v teráriu?

Jak často zalévat sukulenty v teráriu?

Zdravím všechny milovníky rostlin, mám takový dotaz ohledně péče o sukulenty, a to konkrétně ty, co mám v teráriu. Mám jich tam několik druhů a nevím, jak správně s vodou naložit. Doma jsem slyšel, že sukulenty by se neměly zalévat moc často, ale zároveň mám pocit, že v teráriu to může být jinak, protože tam je uzavřený ekosystém. Jak často bych měl tedy zalévat? Co si myslíte o různých ročních obdobích? Měla by být zálivka častější v létě a naopak méně v zimě? A co když jsem na dovolené? Mohu je nechat bez vody třeba na týden nebo se bojím, že uschnou? Je lepší je zalít pořádně najednou nebo spíš trochu častěji? Zajímalo by mě také, jestli má vliv typ substrátu na frekvenci zalévání. Mám tam nějaký speciální substrát pro sukulenty a kaktusy, tak jestli to něco mění. Také bych rád slyšel zkušenosti ostatních pěstitelů, jak to děláte vy? Jaké metody používáte na kontrolu vlhkosti? Vím, že některé sukulenty jsou citlivější než jiné, takže bych chtěl vědět, jak poznám, že potřebují vodu. Díky za všechny rady a tipy!

178 slov
1.8 minut čtení
8. 12. 2024
Miroslava Doleželová

Sukulenty v teráriu potřebují méně vody než normálně, protože tam je vlhkost uzavřená. Často se doporučuje zalévat je tak jednou za 2-4 týdny, záleží na teplotě a vlhkosti vzduchu. V létě mohou potřebovat častější zálivku, ale v zimě stačí zalévat ještě méně, klidně jednou za měsíc nebo i méně. Pokud jde o dovolenou, týden by mohly zvládnout bez vody, ale radši je před odjezdem pořádně zalij. Co se týče substrátu, ten pro sukulenty a kaktusy většinou dobře odvádí vodu, takže to pomáhá, ale stejně sleduj, jak rychle substrát vysychá. Kontrolu vlhkosti můžeš dělat tak, že strčíš prst do substrátu - když je suchý do hloubky 2-3 cm, je čas na zálivku. Některé sukulenty jsou citlivější na přemokření, takže se snaž nezapomínat na to, že radši míň než víc. Poznáš je podle toho, když začnou mít měkké nebo hnědé listy - to je jasný signál, že něco není v pořádku.

149 slov
1.5 minut čtení
13. 1. 2025
Olga Pernicová

Zalévat sukulenty v teráriu je fakt věc, na kterou je dobrý dávat pozor. Takhle obecně, většinou stačí jednou za 2-3 týdny, ale záleží na teplotě a vlhkosti v místnosti. V létě můžeš zkusit častěji, klidně i jednou týdně, ale zase ne přehánět. Zima je pak jiná – tam klidně i měsíc bez vody. Uzavřený ekosystém trochu mění situaci, takže substrát hraje roli – ten pro sukulenty by měl dobře odvádět vodu a pomáhat tak, aby kořeny nezahnívaly. Na dovolenou bych se nebál nechat je na týden bez vody, pokud jsou zdravé a už mají nějakou tu zásobu vlhkosti v substrátu. Zalévej raději pořádně najednou než málo častěji. Kontroluj listy – když začínají být měkký nebo se kroutí, tak to je známka, že by chtěly vodu. Občas můžeš zkusit píchout prst do substrátu, jestli je suchý nebo ještě vlhký. Každý kousek je jiný, tak se to chce učit podle toho, jak reagují.

151 slov
1.5 minut čtení
30. 12. 2024
Daniel Macek
Meskalin.cz/Články/Vykouzlete terária
Vytvoření přírodního mini ekosystému: Jak správně zkombinovat sukulenty v teráriuPraktický návod na výběr různých druhů sukulentů, které se navzájem doplňují, aby vytvořily harmonický a zdravý ekosystém.
1000 slov
10 minut čtení
19. 11. 2024
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky