Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat sukulenty v teráriu?

Jak často zalévat sukulenty v teráriu?

V poslední době se mi dostalo do rukou jedno malé terárium, které jsem si chtěl naplnit sukulenty, ale teď mě trápí otázka, jak často je vlastně mám zalévat. Mám slunečný parapet, kde se terárium nachází, ale nevím, jestli je lepší zalévat každý týden nebo spíš každé dva týdny. Sukulenty prý nevyžadují moc vody, ale zároveň nechci, aby mi uschly. Jak moc to tedy ovlivňuje prostředí v teráriu? Když je tam víc vlhkosti, nevadí to sukulentům? A co substrát? Vím, že by měl být propustný, ale jak to celé sladit dohromady? Zajímalo by mě také, jestli se nějak liší potřeba vody u různých druhů sukulentů. Mám například kaktusy a další masité rostliny. Jak na to? A když už bych teda měl zalévat, tak jakým způsobem je nejlepší to udělat? Zalévat až po tom, co substrát úplně vyschne nebo jenom trošku navlhčit? Budu rád za každou radu. Děkuji!

146 slov
1.5 minut čtení
9. 2. 2024
Václav Světlík

Zalévání sukulentů v teráriu je fakt specifický. Obecně platí, že bys měl zalévat až substrát úplně vyschne. Každý týden to asi nebude, spíš tak jednou za 2-3 týdny, ale záleží na tom, jaké máš podmínky. Když je terárium na slunečném parapetu, substrát se může rychleji vysušit. Vlhkost v teráriu může být problém, protože sukulenty nemají rády mokré nohy. Pokud máš propustný substrát, tak by to mělo být v pohodě. Kaktusy a další masité rostliny mají různou potřebu vody, kaktusy většinou vyžadují ještě méně než klasické sukulenty. Co se týče zalévání, nejlepší je použít mělkou nádobu a lehce navlhčit substrát, ale neplavat to v vodě. Takže hlídej si ty kořeny a nenechávej je stát ve vodě. Taky pokud vidíš, že listy začínají vadnout nebo žloutnout, může to být znak přelití.

129 slov
1.3 minut čtení
7. 1. 2024
Daniela Kubíková

Zalévat sukulenty v teráriu je trochu alchymie, ale dá se to zvládnout. Obecně platí, že čím víc sluníčka, tím víc sucho, takže pokud máš terárium na slunečném parapetu, tak bys měl zalévat spíše méně často. Zkus to třeba jednou za 2-3 týdny, ale vždycky se podívej na substrát – když je úplně suchý, tak teprve pak přidej vodu. Když je substrát vlhký, tak radši počkej, než to zase uschne.

Co se týče vlhkosti, v teráriu by neměla být příliš vysoká vlhkost, protože to sukulentům nesvědčí a můžeš mít problém s hnilobou. Takže pokud máš uzavřené terárium, občas ho otevři na pár hodin, aby se vzduch vyměnil.

Substrát by měl být propustný – buď si kup speciální směs pro sukulenty nebo si udělej vlastní z písku a zeminy. A jo, různé druhy sukulentů mají různou potřebu vody, kaktusy třeba potřebují ještě míň než jiné masité rostliny. Takže sleduj jednotlivé rostliny, jak reagují na zalévání.

A když už zaléváš, nejlepší je to dělat zespodu nebo zalít jen lehce kolem rostliny, aby se vodní kapiláry mohly dostat k kořenům. Hlavně nezapomeň na to, že je lepší méně než víc! Držím palce!

187 slov
1.9 minut čtení
6. 2. 2024
Vojtěch Matoušek
Meskalin.cz/Články/Vykouzlete terária
Nejčastější chyby při vytváření terária se sukulenty a jak se jim vyhnoutObjevte běžné chyby při zakládání terárií se sukulenty a zjistěte, jak se jim efektivně vyhnout. Tento článek přináší praktické tipy pro úspěšné terár...
1000 slov
10 minut čtení
17. 9. 2023
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky