Meskalin.cz/Fórum/Jaká zemina je vhodná pro sukulenty v teráriu?

Jaká zemina je vhodná pro sukulenty v teráriu?

Zajímalo by mě, jakou zeminu vlastně použít pro pěstování sukulentů v teráriu. Slyšel jsem, že je důležité, aby byla zemina dobře propustná, ale nevím, co přesně to znamená. Mám doma několik různých druhů sukulentů a rád bych je dal dohromady do jednoho terária, ale nevím si rady s tím, co by bylo nejlepší pro jejich růst. Vím, že existují speciální směsi na sukulenty a kaktusy, ale nevím, jestli to bude stačit. Také mě zajímá, jestli je dobré přidávat nějaké další složky do této zeminy, jako třeba písek nebo štěrk? A co hnojivo? Musím nějak hnojit sukulenty v teráriu, nebo se o sebe dokážou postarat sami? Ještě bych chtěl vědět, jak moc vlhkosti potřebují, když jsou v teráriu. Jak často bych měl zalévat a jakým způsobem se to dělá? Děkuji za rady!

131 slov
1.3 minut čtení
14. 6. 2024
David Rada

Pro sukulenty v teráriu je fakt důležitý, aby byla zemina dobře propustná, to znamená, že voda by měla snadno odtékat, aby se kořeny nezaplavily. Nejlepší je použít speciální směs na sukulenty a kaktusy, co se dá koupit v zahradnictví. Klidně do toho přidej i trošku písku nebo štěrku, to zlepší drenáž a pomůže tomu, aby se to tolik neudržovalo vlhké.

Ohledně hnojiva – sukulenty nepotřebují moc živin, ale když chceš, můžeš je hnojit slabým roztokem hnojiva pro sukulenty jednou za pár měsíců.

Co se vody týká, tak to chceš dělat opatrně. V teráriu to může být dost vlhký, takže zalévej spíš zřídka, asi jednou za dva týdny nebo i méně. Nejlepší je zalévat přímo do země, ne přes listy, aby se nezapařily. Když si nejsi jistej, jestli zalévat, radši počkej – sukulenty radši trošku sucho než mokro. Tak hodně štěstí s teráriem!

142 slov
1.4 minut čtení
24. 11. 2024
Vladimír Matějka

No, tak pro sukulenty v teráriu je fakt důležitý mít dobrou propustnou zeminu. Ideální je koupit nějakou směs přímo na sukulenty nebo kaktusy, ty už jsou většinou namíchaný tak, aby to fungovalo. Můžeš ale klidně přidat i písek nebo štěrk, to pomáhá s odvodněním a zabraňuje hnilobě kořenů. Mnoho lidí dává třeba i perlitu nebo oblázky, to taky není špatný.

Co se týče hnojení, tak sukulenty většinou nepotřebují moc, ale pokud chceš, můžeš občas přihnojit nějakým slabším hnojivem určeným pro kaktusy, třeba na jaře.

Vlhkost v teráriu bys měl hlídat, nesmí tam být moc vlhko. Zalévat stačí tak jednou za týden, podle toho, jak rychle ti zemina vysychá. Lepší je zalít pořádně a pak nechat zas uschnout, než aby to bylo pořád mokrý. Takže spíš dej pozor na to, aby se ti tam nedělaly kaluže vody a sukulenty neměly "nohy ve vodě". Jo a když tam máš víc druhů, tak se ujisti, že mají podobné nároky na zálivku!

158 slov
1.6 minut čtení
31. 12. 2024
Ladislav Polák
Meskalin.cz/Články/Vykouzlete terária
Nejčastější chyby při vytváření terária se sukulenty a jak se jim vyhnoutObjevte běžné chyby při zakládání terárií se sukulenty a zjistěte, jak se jim efektivně vyhnout. Tento článek přináší praktické tipy pro úspěšné terár...
1000 slov
10 minut čtení
17. 9. 2023
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky