Meskalin.cz/Fórum/Kde umístit terárium se sukulenty pro nejlepší růst?

Kde umístit terárium se sukulenty pro nejlepší růst?

Zdravím všechny milovníky sukulentů a exotických rostlin! Mám doma krásné terárium plné různých sukulentů a kaktusů, ale přemýšlím, kde by bylo nejlepší místo pro jeho umístění. Vím, že sukulenty potřebují hodně světla, ale zároveň se bojím, aby to nebylo příliš přehřáté nebo aby se jim nespálily listy. Je lepší je mít na parapetu okna, nebo raději na stole, kde by měly nějaký ten stín? Taky mě zajímá, zda je důležité, aby bylo terárium na nějakém specifickém místě v místnosti. Mám obavy, že při příliš nízké vlhkosti by mohly uhynout a zas když je moc vlhko, tak by se jim nedařilo. Jak to děláte vy? Kde máte umístěná vaše terária? Jaké máte zkušenosti s různými místy v bytě? Dáváte je blízko okna, nebo spíš do rohu místnosti? A co osvětlení? Používáte umělé osvětlení pro sukulenty a kaktusy, nebo jim stačí to přirozené? Budu moc ráda za vaše tipy a rady!

149 slov
1.5 minut čtení
20. 10. 2024
Adéla Tvrdíková

Terárium se sukulenty by mělo být umístěné na místě, kde dostane dostatek slunečního světla, ale zároveň ne přímo na okně, pokud je tam moc horko. Ideálně tak, aby to bylo blízko okna, ale s nějakým stínem. Když je moc slunce, může se stát, že se listy spálí. Pokud máš možnost, zkus to místo občas měnit podle ročního období, v zimě může být více na parapetu a v létě trochu dál.

Ohledně vlhkosti, sukulenty mají rády spíš sucho, takže pokud je vzduch v místnosti moc vlhký nebo terárium uzavřené, mohly by začít hnít. Zkus udržovat terárium otevřené nebo s nízkou vlhkostí. Co se osvětlení týče, pokud nemáš dostatek přirozeného světla, tak umělé osvětlení pro rostliny je fajn volba. Mám třeba LED lampu a funguje to dobře.

Osobně mám terárium na stole kousek od okna a zatím to jde. Takže na to místo koukej a sleduj, jak se rostliny vyvíjejí.

148 slov
1.5 minut čtení
13. 10. 2023
Radek Janků

Myslím, že nejlepší je najít nějaké místo, kde je dostatek světla, ale ne přímé slunce. Parapet okna na jihu může být super, ale jak říkáš, občas je to moc a můžou se spálit. Zkusit místo na východním nebo západním okně by mohlo fungovat lépe. Případně stůl kousek od okna, kde budou mít světlo, ale ne přímo. Co se vlhkosti týče, sukulenty preferují suchý vzduch, takže s tím bych moc starosti neměla, ale pokud máš hodně vlhko v místnosti, tak to může být problém na jaře nebo v zimě. Pokud jde o osvětlení, já používám umělé světlo hlavně v zimě, protože přírodní slunce není tak silné a rostliny pak trpí. Uvidíš, co bude fungovat u tebe – každé místo je trochu jiné!

121 slov
1.2 minut čtení
30. 12. 2024
Anna Kovářová
Meskalin.cz/Články/Vykouzlete terária
Nejčastější chyby při vytváření terária se sukulenty a jak se jim vyhnoutObjevte běžné chyby při zakládání terárií se sukulenty a zjistěte, jak se jim efektivně vyhnout. Tento článek přináší praktické tipy pro úspěšné terár...
1000 slov
10 minut čtení
17. 9. 2023
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky