Meskalin.cz/Fórum/Jak zabránit plesnivění půdy v teráriu se sukulenty?

Jak zabránit plesnivění půdy v teráriu se sukulenty?

Mám doma terárium plné sukulentů a snažím se o to, aby moje rostliny vypadaly co nejlépe. Mám ale problém s plesnivěním půdy, což mi dělá starosti. Plesnivá půda nevypadá dobře a určitě není zdravá pro moje sukulenty. Zkoušel jsem různé techniky, jak tomu zabránit, ale zatím to nebylo moc úspěšné. Mám pocit, že příliš zalévám, ale zároveň se obávám, že pokud budu zalévat méně, sukulenty budou trpět suchem. Jaký je vlastně správný způsob zalévání pro sukulenty v teráriu? Je lepší mít terárium otevřené nebo zavřené? A co substrát? Jaký typ by byl nejlepší, aby se předešlo plesnivění? Slyšel jsem o různých směsích a přísadách do půdy, které pomáhají udržet vzdušnost a odvodnění. Mohli byste mi doporučit konkrétní složení substrátu pro sukulenty? A co hnojivo? Používáte nějaké speciální hnojivo, které by mohlo pomoct udržet půdu zdravou? Všechna tato témata mě zajímají a rád bych se dozvěděl více, abych mohl svým rostlinám poskytnout to nejlepší prostředí. Takže jak zabránit plesnivění půdy v teráriu se sukulenty?

163 slov
1.6 minut čtení
24. 2. 2024
Bedřich Navrátil

Plesnivění půdy v teráriu se sukulenty je fakt běžný problém a většinou to jde ruku v ruce s přemokřením. Sukulenty mají rády sušší prostředí, takže je fakt důležitý najít správnej balanc při zalévání. Zkus zalévat jen jednou za čas, když je substrát úplně suchý. Otevřené terárium by mohlo být lepší, protože tím se zvyšuje cirkulace vzduchu a snižuje vlhkost.

Co se týče substrátu, doporučuji nějakou směs, co má hodně písku nebo perlitu, aby byla vzdušná a dobře odvodněná. Můžeš zkusit směs pro kaktusy nebo si udělat vlastní s pískem a kompostem v poměru 2:1. Hnojivo moc nepraktikuju, ale pokud chceš, tak nějaký tekutý hnojivo pro sukulenty na jaře by mohlo stačit, ale nedávej ho moc často.

Nezapomeň taky na dobrý drenážní vrstvu na dno terária. No a pokud vidíš plíseň, zkus ji prostě vyndat a poněkud vyvětrat prostor. Myslím, že když se na to zaměříš s těmito tipy, mělo by to být lepší.

152 slov
1.5 minut čtení
1. 6. 2024
Jakub Hladík

Plesnivění půdy v teráriu se sukulenty je fakt nepříjemný problém. První věc, co je potřeba udělat, je zkontrolovat, jak moc zaléváš. Sukulenty mají rády sucho, takže pokud máš pocit, že moc zaléváš, pravděpodobně máš pravdu. Zkus zalévat méně, ideálně až když je substrát úplně suchý. Otevřené terárium je lepší na cirkulaci vzduchu, což pomůže v prevenci plísní. Co se týče substrátu, doporučuji směs kaktusového substrátu s přídavkem písku a perlitu. To pomůže s odvodněním a vzdušností. Hnojivo používej spíš na jaře a v létě, nějaké speciální pro sukulenty nebo kaktusy by mělo stačit. V zimě hnojit radši vůbec ne. Takže klíčem je správné zalévání, dobrý substrát a vzdušné prostředí.

109 slov
1.1 minut čtení
23. 12. 2024
Bohumil Vaněk
Meskalin.cz/Články/Vykouzlete terária
Nejčastější chyby při vytváření terária se sukulenty a jak se jim vyhnoutObjevte běžné chyby při zakládání terárií se sukulenty a zjistěte, jak se jim efektivně vyhnout. Tento článek přináší praktické tipy pro úspěšné terár...
1000 slov
10 minut čtení
17. 9. 2023
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky