Meskalin.cz/Fórum/Jak správně upravit odřezky kaktusů pro množení?

Jak správně upravit odřezky kaktusů pro množení?

Zajímalo by mě, jak to vlastně funguje s množení kaktusů, konkrétně odřezky. Myslím, že je to super způsob, jak si rozšířit sbírku, ale nejsem si úplně jistý, co všechno k tomu potřebuji udělat. Jak vlastně správně upravit ty odřezky? Mám je nějak speciálně ošetřit nebo nechat nějakou dobu zaschnout? Jak dlouho? A co se týče substrátu – jaký by byl nejlepší pro jejich zakořenění? Uvažoval jsem o použití směsi písku a zeminy, ale nevím, jestli to bude stačit. A co hnojivo? Měl bych ho použít hned, nebo raději počkat, až se kaktusy trochu ujmou? Slyšel jsem také, že některé druhy kaktusů reagují na množení různě, tak jestli byste mohli poradit po kterých se dívat a jaké mají specifické potřeby. Rád bych se vyhnul chybám a chtěl bych mít jistotu, že to dělám správně. Díky za rady!

136 slov
1.4 minut čtení
2. 12. 2024
Marcela Soukupová

Množení kaktusů z odřezků je fajn a není to tak složité. První věc je, že když uděláš odřezky, měl bys je nechat zaschnout na vzduchu aspoň pár dní, ideálně až týden, aby se rány zacelily a nevznikla hniloba. Pak je můžeš zasadit. Co se týče substrátu, tak směs písku a zeminy je dobrá volba, ale doporučuju přidat nějaký perlit nebo keramzit pro lepší odvodnění. Kaktusy nemají rády moc vlhko. Hnojivo bych zatím nedával, počkej alespoň měsíc, až se ujmou a začnou růst. Jo a pamatuj, že některé kaktusy jako třeba Echinopsis nebo Opuntia jsou docela odolné, zatímco jiné mohou být náročnější. Takže sleduj konkrétní druhy a jejich potřeby. Držím palce!

110 slov
1.1 minut čtení
6. 10. 2024
Radka Říhová

Množení kaktusů z odřezků je super, ale chce to pár triků. Nejprve, když odřízneš kaktus, dej mu na chvíli čas, aby se řez zaschl. Často se doporučuje nechat ho ležet na suchém místě tak 1-3 dny. To pomůže vytvořit kalus, což snižuje riziko hniloby při zakořenění.

Co se týče substrátu, směs písku a zeminy je fajn, ale ujisti se, že máš dostatečně propustný materiál. Můžeš přidat i perlit nebo štěrk pro lepší odvodnění. Hnojivo zatím neřeš, počkej až kaktusy trochu zakoření, pak můžeš začít s slabou koncentrací.

Některé kaktusy se množí líp než jiný – třeba Echinopsis nebo Opuntia jsou docela vděčný. Naopak některé druhy můžou být vybíravější, tak na to dej pozor. Každopádně drž kaktusy na světlém místě, ale ne na přímém slunci hned po přesazení.

Takže shrnutí: nechat zaschnout, správnej substrát, žádný hnojivo hned a vybrat si vhodný kaktusy. Hodně štěstí!

142 slov
1.4 minut čtení
7. 11. 2024
František Urban
Meskalin.cz/Články/Rozmnožování kaktusů
Jak úspěšně rozmnožovat kaktusy z odřezků: Praktický návodDetailní průvodce, jak efektivně využít odřezky kaktusů pro jejich rozmnožení a zajištění silných nových rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
7. 8. 2024
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky