Meskalin.cz/Fórum/Nejlepší podmínky pro růst odřezků kaktusů?

Nejlepší podmínky pro růst odřezků kaktusů?

Zajímalo by mě, jaké jsou vlastně nejlepší podmínky pro pěstování odřezků kaktusů. Mám pár kaktusů, které jsem si pořídil a chci si je rozmnožit, ale vůbec nevím, co všechno je potřeba vzít v úvahu. Slyšel jsem, že je důležité, aby byly odřezky na suchém a teplém místě, ale co dál? Jaká je ideální teplota pro jejich růst? A co se zaléváním? Kdy a jak často bych měl zalévat, abych je nezalil nebo naopak nenechal uschnout? Hlavně by mě zajímalo, jestli je dobré použít nějakou speciální zeminu nebo substrát, nebo stačí klasická hlína? Jak dlouho vlastně trvá, než se odřezky zakorení a začnou růst? Je taky nějaký způsob, jak poznat, že se jim daří dobře? A co světlo – potřebují hodně slunce nebo spíše nějaký stín? Taky jsem slyšel o různých hnojivech, ale nevím, kdy a jak je správně používat. Budu rád za všechny tipy a rady, co se týče péče o odřezky kaktusů. Díky!

154 slov
1.5 minut čtení
20. 1. 2025
Miroslav Řezáč

Takže, co se týče pěstování odřezků kaktusů, tak tady je pár tipů. Nejdřív, máš pravdu, že by měly být na suchém a teplém místě. Ideální teplota je mezi 20 a 30 stupni, ale víc než to fakt nemusíš. Zalévání – to je oříšek. Než si odřezky dají kořen, tak je moc nezalévej. Spíš je jen lehce postříkej vodou nebo dej do substrátu, co dobře odvádí vodu. Obecně platí, že až tak za 2-3 týdny po zakořenění můžeš začít s troškou vody. A jo, substrát – rozhodně nedávej klasickou hlínu. Hledej něco speciálního pro sukulenty nebo kaktusy, co má písek a perlit. To pomůže se vzdušností a odvodněním. Když se jim daří, měly by začít růst nové pupeny nebo kořeny (může to trvat klidně měsíc i víc). Co světlo – potřebujou hodně světla, ale ne přímé slunce hned na začátku, to by je mohlo spálit. Takže spíš rozptýlené světlo a postupně přidávej slunce. Hnojiva – pokud chceš, tak můžeš začít s nějakým slabým hnojivem na sukulenty po pár měsících, ale není to nutný. Takže shrnuto: teplo, suchá půda, málo vody a hodně světla. Držím palce!

184 slov
1.8 minut čtení
30. 9. 2024
Aleš Kalous

Když chceš pěstovat odřezky kaktusů, nejlepší je začít tím, že je necháš trošku oschnout, než je dáš do země. Měly by být na suchém a teplém místě, ideálně kolem 20-30 °C. Co se týče zalévání, tak to s kaktusy moc nepřeháněj. Zalévej až když je substrát úplně suchý, klidně jednou za pár týdnů. Většinou se doporučuje použít speciální substrát pro sukulenty nebo kaktusy, ten dobře propouští vodu a pomáhá kořenům dýchat.

Když se ti podaří odřezky zasadit, tak to může trvat i pár týdnů, než začnou kořenit. Sleduj je, pokud začnou růst nová poupata nebo se listy hezky zpevní, tak je to dobré znamení. Kaktusy mají rádi slunce, takže je dej na jasné místo, ale ne na přímé polední slunce, to by je mohlo spálit. Hnojivo raději používej až později, třeba po dvou měsících od zasazení a jenom v malých dávkách. Drž se toho a mělo by to jít.

148 slov
1.5 minut čtení
19. 12. 2024
Renata Daňková
Meskalin.cz/Články/Rozmnožování kaktusů
Jak úspěšně rozmnožovat kaktusy z odřezků: Praktický návodDetailní průvodce, jak efektivně využít odřezky kaktusů pro jejich rozmnožení a zajištění silných nových rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
7. 8. 2024
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky