Meskalin.cz/Fórum/Jak dlouho trvá zakořenění odřezků kaktusů?

Jak dlouho trvá zakořenění odřezků kaktusů?

Zajímalo by mě, kolik času obvykle trvá, než si nové odřezky kaktusů na sebe vytvoří kořínky. Mám doma pár různých druhů kaktusů a chtěl bych je rozmnožit, ale nevím přesně, na co se připravit. U některých rostlin jsem slyšel, že to může trvat několik týdnů, ale není mi jasné, jestli platí nějaké obecné pravidlo nebo zda záleží na konkrétním druhu. Zkoušel jsem už několikrát zakořenění, ale nikdy jsem si nebyl jistý, jak správně postupovat a co očekávat. Jaký je váš názor na to, jak dlouho se mohou odřezky držet v substrátu, než začnou ukazovat známky zakořenění? Je to spíš týden nebo měsíc? A dá se nějak urychlit tento proces, nebo je lepší nechat to přírodě? Předem díky za všechny rady a zkušenosti!

122 slov
1.2 minut čtení
16. 12. 2024
Viktor Machač

Zakořenění odřezků kaktusů je fakt různý, záleží na druhu a podmínkách. Obecně to trvá od 2 do 6 týdnů, ale u některých druhů můžeš čekat i měsíc nebo víc. Hlavně se ujisti, že máš dobrý substrát, třeba směs písku a zeminy, aby to mělo odvodnění. Můžeš zkusit dávat odřezky na světlé místo, ale vyhnout se přímému slunci, aby se nespálily. Co se týče urychlení, pár lidí dává kaktusy do skleníku nebo na teplejší místo, což prý pomáhá. Ale nejlepší je prostě mít trpělivost a nechat to proběhnout. Držím palce!

89 slov
0.9 minut čtení
29. 10. 2024
Eliška Dvořáková

Zakořenění odřezků kaktusů je dost individuální, takže to může být různé. Obecně se říká, že to trvá tak 2-6 týdnů, ale záleží na druhu kaktusu a podmínkách. Některé kaktusy zakoření rychleji, u jiných to může trvat klidně i měsíc nebo víc. Důležitý je substrát, měl by být dobře propustný a nesmí být moc vlhký, aby se neudělala hniloba. Můžeš zkusit i stimulátory kořenů, co prý urychlují proces. Ale většinou je lepší nechat to na přírodě a jenom kontrolovat, jestli mají správné podmínky. Hlavně trpělivost! Když to uděláš dobře, určitě se ti podaří.

92 slov
0.9 minut čtení
3. 11. 2024
Nikola Havlíková
Meskalin.cz/Články/Rozmnožování kaktusů
Jak úspěšně rozmnožovat kaktusy z odřezků: Praktický návodDetailní průvodce, jak efektivně využít odřezky kaktusů pro jejich rozmnožení a zajištění silných nových rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
7. 8. 2024
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky