Meskalin.cz/Fórum/Můžu používat normální zeminu pro množení kaktusů?

Můžu používat normální zeminu pro množení kaktusů?

Zajímalo by mě, jestli se dá použít normální zahradní zemina pro množení kaktusů. Mám několik malých kaktusů a chtěl bych je rozmnožit, ale nevím, jestli je to bezpečné. Četl jsem, že kaktusy mají rády dobře propustnou půdu a že klasická zemina může zadržovat příliš mnoho vody, což by mohlo být problém pro kořeny. Ale také jsem slyšel názory, že občas je možné smíchat normální zeminu s pískem nebo perlitem, aby se zlepšila drenáž. Jaké máte zkušenosti? Měli byste doporučit nějakou specifickou směs pro množení? Nebo je lepší investovat do speciálního substrátu určeného přímo pro kaktusy? Rád bych se dozvěděl víc o tom, co funguje a co naopak ne. Jaké jsou vaše tipy na úspěšné množení kaktusů? Děkuji za každou radu!

120 slov
1.2 minut čtení
21. 9. 2024
Martin Soukup

Tak normální zahradní zemina se pro kaktusy moc nehodí, fakt. Kaktusy potřebují dobré odvodnění, protože mají rády sucho a klasická zemina zadržuje vodu, takže hrozí, že kořeny začnou hnít. Pokud už chceš použít nějakou tu běžnou zeminu, tak ji rozhodně smíchej s pískem nebo perlitem, aby to bylo vzdušnější a propustnější. Ale radši bych šel do specializovaného substrátu pro kaktusy – je tam všechno, co potřebujou. Takže pokud to s množení myslíš vážně, investice do kvalitního substrátu se vyplatí. Měj na paměti, že je lepší kaktusy množít na jaře nebo na začátku léta, když rostou. Jinak hodně štěstí!

98 slov
1 minut čtení
24. 11. 2024
Emil Bureš

Zemina pro kaktusy je fakt důležitá, protože tyhle rostliny nesnáší přemokření. Normální zahradní zemina je většinou moc těžká a zadržuje vodu, což může vést k hnilobě kořenů. Pokud už chceš použít normální zeminu, tak ji určitě smíchej s pískem nebo perlitem, to by mělo pomoct s drenáží. Ideálně ale seženeš substrát speciálně na kaktusy, ten už má správný poměr živin a propustnosti. Když množení, tak dej řízky na suché místo na pár dní, ať zasychají, jinak ti můžou začít hnit. A nezapomeň na minimální zalévání – stačí jednou za čas, dokud nevyraší nové kořeny. To je asi tak všechno, hodně štěstí!

101 slov
1 minut čtení
5. 1. 2025
Eva Pernicová
Meskalin.cz/Články/Rozmnožování kaktusů
Jak úspěšně rozmnožovat kaktusy z odřezků: Praktický návodDetailní průvodce, jak efektivně využít odřezky kaktusů pro jejich rozmnožení a zajištění silných nových rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
7. 8. 2024
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky