Meskalin.cz/Fórum/Jak připravit substrát na výsev kaktusů?

Jak připravit substrát na výsev kaktusů?

Když se rozhodnete pustit do pěstování kaktusů, jedním z prvních kroků, které potřebujete udělat, je příprava substrátu. Jaký typ zeminy je nejlepší pro výsev těchto fascinujících rostlin? Mám použít nějaký speciální substrát, nebo stačí běžná zemina? Zajímá mě, jestli je důležité mít v substrátu písek a perlit, nebo to není nutné? Jakou konzistenci by měl mít ideální substrát a jaké množství vody je potřeba pro správný růst? Také jsem slyšel, že některé komponenty mohou pomoci odvodnit půdu a zamezit hnilobě kořenů. Jaký poměr těchto složek bych měl dodržet, abych dosáhl optimálních podmínek? Co říkáte na přidání organických hnojiv do substrátu? Mám počkat, než kaktusy vzklíčí, nebo to udělat už při přípravě? A co se týče sterilizace substrátu – je to potřeba, nebo stačí ho jen dobře promíchat? Rád bych věděl i to, jak dlouho by měl substrát vydržet v dobrém stavu a jestli je potřeba ho po nějaké době měnit. Napadlo mě také, jestli by bylo dobré zvolit směs pro kaktusy, nebo je lepší si namíchat vlastní. Kde vůbec takovou směs sehnat – má smysl kupovat hotové výrobky, nebo se vyplatí si to udělat doma? Každopádně budu rád za jakékoli rady a tipy. Chci si být jistý, že svým novým kaktusům poskytnu ten nejlepší start do života. Děkuji!

208 slov
2.1 minut čtení
21. 10. 2023
Věra Burešová

Když chceš pěstovat kaktusy, substrát je fakt důležitej. Nejspíš budeš potřebovat něco lehkýho a hodně propustnýho. Nejlepší je smíchat obyčejnej substrát s pískem a perlitem – tak se zajistí, že to nebude zadržovat vodu a kořeny nezhnívaj. Poměr? Tak třeba 1:1:1, ale klidně zkus víc písku, aby to bylo sušší. Hlavně nezapomeň na dobrou drenáž na dno květináče.

Co se týče vody, tak buď opatrnej, kaktusy nemají rády vlhko, takže stačí lehce zvlhčit substrát na začátku a pak dávat jen malinko, dokud nevyklíčí. Hnojivo bych dal až po vzklíčení, aby se mladý rostlinky nespálily. Sterilizaci bych neřešil moc, stačí pořádně promíchat a pak to nechat zaschnout.

Ohledně směsi – v obchodech jsou hotový směsi pro kaktusy, ale doma si to namícháš podle sebe a často levněji. Zkus se mrknout na zahradnictví nebo v hobby marketu. A substrát by měl v pohodě vydržet, ale když začne ztrácet strukturu nebo je nějakej plesnivý, tak radši vyměň. Když se o to postaráš, kaktusy ti to vrátí.

161 slov
1.6 minut čtení
26. 9. 2024
Božena Navrátilová

Substrát pro kaktusy by měl být hodně propustný, takže rozhodně je dobrý mít v něm písek a perlit. Ideální směs by mohla být třeba 50% rašeliny, 25% písku a 25% perlitu. Takhle to dobře odvodní a zabrání to hnilobě kořenů. Hlavně se vyvaruj obyčejné zahradní zeminy, ta je moc těžká a zadržuje vodu. Co se týče vody, tak ze začátku opatrně – kaktusy nevyžadují moc vlhkosti, stačí jemně zalévat až když substrát vyschne. Org. hnojiva bych radši přidal až po vzniku rostlin, aby se nespálily. Sterilizace substrátu není nutná, stačí ho jen dobře promíchat a případně prohřát v troubě na nízkou teplotu. Když už substrát připravíš, měl by vydržet pár let, ale časem se může vyplatit ho obměnit. Pokud se nechceš s tím babrat, tak hotový substrát pro kaktusy se dá koupit a většinou je v pohodě. Ale smíchat si vlastní může být fajn, aspoň víš, co tam máš.

149 slov
1.5 minut čtení
1. 3. 2024
David Rada
Meskalin.cz/Články/Rozmnožování kaktusů
Kdy a jak provádět množení kaktusů semeny: Od výsevu po první výhonkyKomplexní průvodce množením kaktusů ze semen, včetně tipů na výsev, optimální podmínky a následnou péči o mladé rostlinky.
1000 slov
10 minut čtení
3. 5. 2022
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky