Jak připravit substrát na výsev kaktusů?
Když se rozhodnete pustit do pěstování kaktusů, jedním z prvních kroků, které potřebujete udělat, je příprava substrátu. Jaký typ zeminy je nejlepší pro výsev těchto fascinujících rostlin? Mám použít nějaký speciální substrát, nebo stačí běžná zemina? Zajímá mě, jestli je důležité mít v substrátu písek a perlit, nebo to není nutné? Jakou konzistenci by měl mít ideální substrát a jaké množství vody je potřeba pro správný růst? Také jsem slyšel, že některé komponenty mohou pomoci odvodnit půdu a zamezit hnilobě kořenů. Jaký poměr těchto složek bych měl dodržet, abych dosáhl optimálních podmínek? Co říkáte na přidání organických hnojiv do substrátu? Mám počkat, než kaktusy vzklíčí, nebo to udělat už při přípravě? A co se týče sterilizace substrátu – je to potřeba, nebo stačí ho jen dobře promíchat? Rád bych věděl i to, jak dlouho by měl substrát vydržet v dobrém stavu a jestli je potřeba ho po nějaké době měnit. Napadlo mě také, jestli by bylo dobré zvolit směs pro kaktusy, nebo je lepší si namíchat vlastní. Kde vůbec takovou směs sehnat – má smysl kupovat hotové výrobky, nebo se vyplatí si to udělat doma? Každopádně budu rád za jakékoli rady a tipy. Chci si být jistý, že svým novým kaktusům poskytnu ten nejlepší start do života. Děkuji!