Meskalin.cz/Fórum/Potřebují kaktusy nějaké světlo při klíčení?

Potřebují kaktusy nějaké světlo při klíčení?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a sukulentů! Chtěl bych se zeptat na jednu věc, která mi vrtá hlavou. Když semena kaktusů klíčí, je pro ně důležité, aby měly přístup k nějakému světlu? Slyšel jsem, že některé rostliny potřebují světlo už při klíčení, jinak se jim nedaří, ale nejsem si jistý, jak to funguje u kaktusů. Mám doma pár druhů a plánuji je zasít, ale nevím, jestli je mám dávat na okno nebo je nechat ve tmě. Taky by mě zajímalo, jestli je lepší používat umělé osvětlení, když nemám ideální podmínky v bytě. Jaké máte zkušenosti s klíčením kaktusů? Mohou přežít bez světla nebo je to pro ně zásadní? Budu rád za jakékoliv tipy a rady! Díky!

115 slov
1.2 minut čtení
24. 3. 2023
Jan Smola

Tak jo, co se týče klíčení kaktusů, tak světlo je docela důležitý. Většina semínek potřebuje nějaké to světlo, aby správně vyklíčila. Není to jako u jiných rostlin, ale kaktusy si s tím většinou poradí líp než klasické květiny. Můžeš je dávat na okno, ale pokud je tam moc přímého slunce, tak to může být zničující – spíš takové rozptýlené světlo je fajn. Co se týče umělého osvětlení, tak to taky funguje. LED lampy nebo zářivky můžou být dobrá volba, hlavně když nemáš ideální podmínky doma. Hlavně nezapomeň, že moc tmy taky není dobrý a může to zpomalit klíčení. Takže najít ten správný balans mezi světlem a stínem je klíčový. Držím palce s klíčením!

113 slov
1.1 minut čtení
28. 1. 2023
Lucie Kotková

Takže, když klíčí kaktusy, trochu světla určitě potřebujou, ale není to tak striktní jako u jiných rostlin. Můžou klíčit i ve tmě, ale většinou se jim líp daří na světle. Ideální je je umístit na okno, kde mají dostatek nepřímého světla. Pokud máš špatné podmínky v bytě, umělý světelný zdroj je dobrá volba, hlavně pokud používáš LED nebo zářivky. Důležité je, aby ses vyhnul přímému slunci, protože mladé rostlinky jsou citlivé a mohly by se spálit. Snaž se udržovat teplo a vlhkost, to je pro klíčení taky důležitý. Takže souhrn - malinko světla je fajn, ale bez něj to taky jde. Držím palce s klíčením!

105 slov
1.1 minut čtení
10. 2. 2023
Lenka Matějková
Meskalin.cz/Články/Rozmnožování kaktusů
Kdy a jak provádět množení kaktusů semeny: Od výsevu po první výhonkyKomplexní průvodce množením kaktusů ze semen, včetně tipů na výsev, optimální podmínky a následnou péči o mladé rostlinky.
1000 slov
10 minut čtení
3. 5. 2022
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky