Meskalin.cz/Fórum/Kolik semen do jedné nádoby při pěstování kaktusů?

Kolik semen do jedné nádoby při pěstování kaktusů?

Zajímalo by mě, kolik semen bych měl dát do jedné nádoby, když se chystám pěstovat kaktusy? Slyšel jsem, že to může mít vliv na jejich růst a celkovou zdravost, ale nejsem si jistý, kolik je ideální množství. Mám obavy, že když dám příliš mnoho semen, tak se budou navzájem potlačovat a nebudou mít dostatek prostoru na růst. Na druhou stranu, pokud dám málo, tak třeba ani nic nevzejde a já budu zklamaný. Také bych rád věděl, jestli je lepší semena sázat blízko sebe nebo naopak nechat mezi nimi větší rozestupy. Je nějaký specifický poměr nebo doporučení pro různé druhy kaktusů? Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto tématem? Vím, že každý kaktus může mít trochu jiné požadavky, ale zajímá mě obecný přehled. Budu rád za jakékoliv rady a tipy od zkušenějších pěstitelů, protože bych to chtěl udělat co nejlépe. Děkuju!

139 slov
1.4 minut čtení
17. 2. 2023
Šárka Doleželová

Když jde o pěstování kaktusů ze semen, tak ideální množství záleží na druhu a velikosti nádoby. Obecně platí, že do menší nádoby stačí pár semen, třeba tak 5-10, abys měl dobrý prostor pro růst. Kaktusy mají rády místo, takže když je dáš moc blízko, mohou se potlačovat a nebudou zdravé. U větších nádob můžeš dát víc semen, ale stejně doporučuji rozestupy. Zkus třeba 2-3 centimetry mezi semeny. Semena kaktusů jsou často malá, takže je fajn je sypat jemně, aby se nepřehnala hustota. Také pamatuj, že kaktusy potřebují hodně světla, tak je umísti na slunné místo. A hlavně, trpělivost! Klíčení může trvat různě dlouho. Bonne chance!

105 slov
1.1 minut čtení
9. 12. 2023
Dominik Matějka

Pěstitelství kaktusů je skvělá zábava, ale s tím množstvím semen to fakt není jednoduché. Obyčejně se doporučuje dávat do jedné nádoby tak 5 až 10 semen, záleží na druhu. Když dáš víc, můžou se navzájem potlačit a pak ti vyklíčí třeba jen pár, což je k ničemu. Ideální je to rozložit tak, aby mezi nimi byly menší mezery – aspoň pár centimetrů. Třeba u menších druhů můžeš klidně blízko, ale větší kaktusy potřebují místo. Vždycky je lepší začít s menším množstvím a pak si vybrat, co ti zůstalo. Takže radši míň než víc. A nezapomeň na správnou zeminu a vlhkost, to jsou taky klíčové faktory. Hodně štěstí s pěstováním!

109 slov
1.1 minut čtení
31. 1. 2024
Bedřich Vrba
Meskalin.cz/Články/Rozmnožování kaktusů
Kdy a jak provádět množení kaktusů semeny: Od výsevu po první výhonkyKomplexní průvodce množením kaktusů ze semen, včetně tipů na výsev, optimální podmínky a následnou péči o mladé rostlinky.
1000 slov
10 minut čtení
3. 5. 2022
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky