Meskalin.cz/Fórum/Jak se množí kaktusy z pupenů?

Jak se množí kaktusy z pupenů?

Diskutoval jsem nedávno se svými přáteli o tom, jak vlastně množit kaktusy z pupenů, a tak mě napadlo, že bych se mohl zeptat tady. Vím, že existují různé způsoby, jak kaktusy rozmnožovat, ale konkrétně mě zajímají pupeny. Mám na mysli ty malé výhonky, které se občas objeví okolo mateřské rostliny. Mohu je nějakým způsobem oddělit a přesadit? Jaké podmínky jsou potřeba pro jejich úspěšný růst? Musím je třeba nechat zaschnout před přesazením nebo je možné je rovnou zasadit do zeminy? Jakou půdu bych měl použít, aby se jim dařilo? Slyšel jsem, že péče o kaktusy může být trochu oříšek, zvlášť když jde o jejich množení. Mám také strach, že bych je mohl poškodit při oddělování. Je nějaký speciální nástroj nebo technika, kterou bych měl použít? Chci se ujistit, že to dělám správně. A co zavlažování po přesazení? Měli byste mi říct, jestli mám počkat s vodou nebo jestli je dobré je hned zalít. Vím, že kaktusy mají rády sucho, ale nevím, jak to funguje u nově přesazených rostlin. Pokud máte nějaké zkušenosti s množení kaktusů z pupenů nebo jste někdy vyzkoušeli tuto metodu, velmi by mě zajímaly vaše rady a tipy. Děkuji za jakékoli informace!

195 slov
2 minut čtení
21. 8. 2020
Štěpán Šindelář

Množení kaktusů z pupenů je fakt jednoduchý, když víš, jak na to. Ty malé výhonky, co se okolo mateřské rostliny objevují, můžeš opatrně oddělit. Nejlepší je použít ostrý nůž nebo nůžky, aby si je nepoškodil. Před přesazením je dobré nechat je zaschnout na pár dní, aby se rána zacelila a nezhnila. Až to uděláš, tak je zasaď do speciální půdy na kaktusy – ta má dobrou drenáž. Po přesazení vodu hned nedávej, počkej aspoň týden, aby si dal kaktusu čas se aklimatizovat. Kaktusy fakt nemají rády moc vlhkosti, takže to s vodou nepřeháněj. Jakmile si zvykneš na ten proces, bude to pro tebe hračka!

104 slov
1 minut čtení
20. 3. 2023
Aleš Koudelka

Množení kaktusů z pupenů je vlastně docela jednoduché. Když vidíš ty malé výhonky, co rostou okolo mateřské rostliny, můžeš je opatrně oddělit. Ideální je použít ostrý nůž nebo nůžky, abys je nepoškodil. Nezapomeň na hygienu – dezinfikuj nástroj, aby se předešlo infekcím. Po oddělení je dobré nechat pupeny zaschnout na vzduchu aspoň 1-2 dny, aby se rána zahojila. Pak je můžeš zasadit do speciální půdy na kaktusy nebo směsi písku a substrátu, což jim pomůže dobře odvodnit. Co se týče zalévání, po přesazení je lepší počkat asi týden nebo dva, než je začneš zalévat. Kaktusy nesnášejí přemokření, takže buď opatrný. Jinak to chce jen trpělivost a správné podmínky – světlo a teplo. S trochou péče by ti měly pěkně růst!

120 slov
1.2 minut čtení
18. 12. 2024
Helena Netolická
Meskalin.cz/Články/Rozmnožování kaktusů
Proč zvolit množení kaktusů pupeny: Výhody a technikyObjevte výhody a techniky množení kaktusů pomocí pupenů. Zjistěte, proč je tato metoda efektivní a jak ji správně provést pro nejlepší výsledky.
1000 slov
10 minut čtení
8. 4. 2020
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky