Meskalin.cz/Fórum/Kdy je nejlepší doba na množení kaktusů z pupenů?

Kdy je nejlepší doba na množení kaktusů z pupenů?

Přemýšlím, kdy je vlastně nejlepší doba na množení kaktusů z pupenů. Vím, že kaktusy jsou celkem odolné rostliny a snadno se péče o ně dá zvládnout, ale co se týče jejich rozmnožování, mám v tom trochu zmatek. Zatím jsem to zkoušel jen párkrát a nebylo to moc úspěšné. Slyšel jsem, že by se měly množit na jaře, když začíná období růstu, ale nejsem si úplně jistý, jestli to platí pro všechny druhy kaktusů. Některé prý rostou lépe v létě nebo dokonce na podzim. Jaké máte zkušenosti s množení kaktusů? Kdy se vám to osvědčilo? A co takhle přímo z pupenů? Myslím, že je to zajímavá metoda, ale potřeboval bych více informací. Jaké faktory ovlivňují úspěšnost množení? Je třeba dodržovat nějaké speciální postupy nebo techniky? A co hnojení nebo zalévání během této doby? Rád bych se dozvěděl víc od těch, kteří mají s tímto procesem už nějaké zkušenosti. Jaká je vaše rada pro začátečníka jako jsem já? Děkuju za jakoukoli pomoc!

160 slov
1.6 minut čtení
7. 4. 2021
Kamila Fojtíková

Množení kaktusů z pupenů je nejlepší na jaře, když rostliny začínají růst. To je doba, kdy se aktivují a mají víc síly na to, aby se ujaly. Ale pozor, ne všechny kaktusy rostou stejně – některé mají vrcholné období v létě nebo dokonce na podzim. Takže pokud máš konkrétní druh, zjisti si, kdy je jeho nejlepší čas.

Co se týče postupu, je dobré nechat pupeny několik dní oschnout na vzduchu, než je dáš do půdy. Půda by měla být dobře propustná, aby se nezadržovala voda. Zalévat opatrně, spíš méně než víc, hlavně na začátku. Hnojení bych začal až po pár týdnech, když vidíš prvních pár nových výhonků.

Další tip: dej pozor na světlo. Ideálně bys měl kaktusy postavit na místo, kde budou mít dostatek světla, ale ne přímé slunce hned po přesazení – to by mohlo spálit mladé rostlinky. Takže jo, jaro je ideální doba a s trochou trpělivosti a péče to může dobře vyjít.

153 slov
1.5 minut čtení
27. 1. 2022
Eduard Šťastný

Množení kaktusů z pupenů je nejlepší dělat na jaře, když začínají růst. Většina kaktusů se probouzí po zimě a to je ideální čas na přesazování a množení. I když někteří kaktusy mohou prospívat i v létě, jaro je pro většinu druhů nejvhodnější. Je dobrý nápad nechat pupeny trochu oschnout předtím, než je dáš do půdy, aby se zabránilo hnilobě. Co se týče půdy, používej směs pro kaktusy nebo něco hodně propustného. Hnojení bys měl začít až po nějaké době, když uvidíš, že začínají růst. A co se zalévání týče, tak opatrně, radši méně než víc, dokud si nejsi jistý, že se chytily. Hlavně to chce trpělivost a zkoušet to. S praxí to půjde lépe.

114 slov
1.1 minut čtení
2. 12. 2021
Vladimíra Horáková
Meskalin.cz/Články/Rozmnožování kaktusů
Proč zvolit množení kaktusů pupeny: Výhody a technikyObjevte výhody a techniky množení kaktusů pomocí pupenů. Zjistěte, proč je tato metoda efektivní a jak ji správně provést pro nejlepší výsledky.
1000 slov
10 minut čtení
8. 4. 2020
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky