Meskalin.cz/Fórum/Co potřebuju k množení kaktusů touto metodou?

Co potřebuju k množení kaktusů touto metodou?

Zajímalo by mě, jak jsem slyšel, že existuje spousta způsobů, jak množit kaktusy, ale konkrétně se chci zeptat na jednu metodu, kterou jsem našel v nějakém článku. Rád bych věděl, co všechno vlastně potřebuji k tomu, abych mohl začít s množení kaktusů. Zajímalo by mě, jestli je třeba nějaký speciální substrát, nebo jestli stačí obyčejná zemina z obchodu. Jaké nástroje bych měl mít po ruce? Myslím tím třeba nějaké nůžky nebo nože na řízky. A co se týče světla a tepla, jaké podmínky jsou ideální pro zakořenění? Slyšel jsem něco o tom, že určitá doba sušení je důležitá před tím, než je dám do půdy. Je to pravda? Co se týče zálivky, jak často bych měl mladé kaktusy zalévat poté, co je rozmnožím? Mám strach, abych je nepřelil nebo naopak nevysušil. A ještě jedna věc – kde bych měl kaktusy umístit, aby měly co nejlepší podmínky pro růst? Doufám, že mi někdo poradí s těmito otázkami a dá mi tipy, jak na to. Rád bych se o to pokusil a snad se mi podaří rozmnožit nějaké pěkné druhy.

178 slov
1.8 minut čtení
30. 1. 2023
Vladimíra Horáková

Množení kaktusů je fajn a není to zas tak složitý. Potřebuješ nějaký ostrý nástroj, klidně nůž nebo nůžky, aby ses dostal k řízkům. Z substrátu doporučuju něco speciálního na kaktusy, ta obyčejná zemina obvykle moc nefunguje, protože kaktusy potřebujou dobrou drenáž. Po odříznutí řízku bys měl nechat sušit na vzduchu tak 1-2 dny, aby se rána zahojila, jinak to může začít hnit. Co se týče světla, ideálně je dát na světlé místo, ale ne na přímé slunce hned – to by je mohlo spálit. Teplota kolem 20-25 stupňů je v pohodě. Zalévat moc hned po přesazení není dobrý, radši počkej týden nebo dva, pak zkus jednou za 2-3 týdny. Důležitý je nenacpat je do vody, jinak budeš mít problém. Na růst je nejlepší místo s dobrým světlem, ale opět pozor na to slunce. Držím palce!

135 slov
1.4 minut čtení
11. 10. 2023
Bohumil Kysela

Množení kaktusů je super a není to tak složitý. Co budeš potřebovat? Určitě nějaký substrát, neber obyčejnou zeminu, ale radši speciální pro sukulenty nebo kaktusy. K tomu si seženeš nůžky nebo ostrý nůž na řízky, abys to mohl pořádně ustřihnout. Je dobrý nechat řízky pár dní oschnout, aby se vytvořila zaschlá rána, jinak hrozí hniloba. Co se týče světla a tepla, kaktusy mají rády hodně slunce, ale zbytečně je nedávej na přímé polední slunce, spíš tak na jasné místo. Zálivka – tak první týden po přesazení je fakt lepší zalévat jen málo, pak tak jednou za 2-3 týdny, podle toho jak substrát vysychá. Měly by mít vzdušný prostor a teplo, ideálně kolem 20-25 stupňů. Umístění? Okenní parapet nebo světlé místo by mělo stačit. Hodně štěstí!

125 slov
1.3 minut čtení
14. 11. 2024
Milada Pokorná
Meskalin.cz/Články/Rozmnožování kaktusů
Proč zvolit množení kaktusů pupeny: Výhody a technikyObjevte výhody a techniky množení kaktusů pomocí pupenů. Zjistěte, proč je tato metoda efektivní a jak ji správně provést pro nejlepší výsledky.
1000 slov
10 minut čtení
8. 4. 2020
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky