Meskalin.cz/Fórum/Jak dlouho trvá, než se nově vyklíčené pupeny ustálí?

Jak dlouho trvá, než se nově vyklíčené pupeny ustálí?

Zajímalo by mě, jak to vlastně je s těmi nově vyklíčenými pupeny. Když si koupím nějakou semínkovou směs nebo když sám vysévám, tak se mi často stane, že se pupeny objeví a já se pak divím, jak dlouho trvá, než se ustálí. Myslím tím, kdy už je to konečně stabilní a kdy mohu očekávat, že rostlinky nebudou dělat žádné nečekané zvraty? Mám totiž pocit, že každý druh má své vlastní tempo. Zvlášť u kaktusů a sukulentů to vypadá jako by někdy rostly jako šílené a jindy se jakoby na chvíli zastavily. Je to normální? Jak poznat, že už jsou dost silné a připravené na další fázi života? A co třeba podmínky – ovlivňuje to nějak, jestli je teplo nebo chladno? Mám raději počkat víc než méně, abych je nezkolaboval hned na začátku? Vím, že každý pěstitel má svůj postup a tipy, tak by mě zajímalo i to, co funguje vám. Jak dlouho obvykle čekáte na stabilizaci nových pupenů? Děláte něco speciálního na podporu jejich růstu během té doby?

168 slov
1.7 minut čtení
4. 7. 2021
Martin Švanda

Když ti vykličí pupeny, tak to většinou trvá od pár týdnů do pár měsíců, než se ustálí. Záleží na druhu rostliny a podmínkách, ve kterých je máš. U kaktusů a sukulentů je normální, že rostou rychle a pak se zase zastaví – to je prostě jejich styl. Pokud jde o stabilitu, většina rostlinek by měla být dost silná, když mají alespoň pár listů nebo jsou vyšší než pár centimetrů. Teplo a světlo fakt ovlivňují růst, takže dostatek slunce a tepla pomáhá. Osobně bych nečekal moc dlouho na přesazení, ale radši bych se ujistil, že mají dobré kořeny. Vždycky je lepší počkat víc a nedělat ukvapené rozhodnutí. Co se týče podpory růstu, já třeba občas přidám hnojivo pro mladé rostlinky po několika týdnech od klíčení, ale opatrně. Každý si musí najít to svoje – co funguje pro jednoho, nemusí fungovat pro druhýho.

141 slov
1.4 minut čtení
17. 4. 2023
Milena Píchová

Když se pupeny vyklíčí, tak to docela záleží na druhu rostliny. Obecně platí, že z pravidla trvá několik týdnů, než si rostlinky začnou udržovat stabilní růst. U kaktusů a sukulentů to může být ještě víc nepredikovatelné; někdy se zdá, že rostou furt a pak najednou úplně zpomalí. Je normální, že mají období, kdy se zdají statické – to se většinou děje v chladnějších měsících nebo když nemají ideální podmínky.

Co se týče silných rostlin, sleduj je. Když mají zdravou barvu a nové listy nebo výhonky vypadají pevně, je to dobré znamení. Taky je důležitý substrát a světlo – ideálně dostatečné světlo a dobrá drenáž. Pokud je teplo a dostatek vody (ale ne přemokřit), tak bys měl vidět pokroky.

Osobně čekám aspoň měsíc nebo dva, než začnu s přesazováním nebo posouváním na jinou poličku s jinými podmínkami. Vždy je lepší si počkat a nechat je aklimatizovat. Většinou dělám i takové malé "testy" – zkouším lehce tahat za výhonky, pokud se zdají pevné, tak v pohodě. Zkrátka trpělivost a pozorování sú klíčem.

169 slov
1.7 minut čtení
20. 4. 2024
Jakub Hrubý
Meskalin.cz/Články/Rozmnožování kaktusů
Proč zvolit množení kaktusů pupeny: Výhody a technikyObjevte výhody a techniky množení kaktusů pomocí pupenů. Zjistěte, proč je tato metoda efektivní a jak ji správně provést pro nejlepší výsledky.
1000 slov
10 minut čtení
8. 4. 2020
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky