Meskalin.cz/Fórum/Jaká je nejlepší půda pro kaktusy a sukulenty?

Jaká je nejlepší půda pro kaktusy a sukulenty?

Zajímalo by mě, jaká je vlastně ta nejlepší půda pro kaktusy a sukulenty? Slyšel jsem, že tyto rostliny vyžadují něco speciálního, protože přece jen jsou to pouštní krásky, které si na vlhkosti moc nepotrpí. Mám pár kaktusů a také několik sukulentů, ale nevím si rady s tím, jakou zeminu použít. Je lepší nějaká hotová směs nebo si ji mám namíchat sám? Mám doma zahradnickou zeminu, ale obávám se, že to nebude pro mé rostlinky to pravé. Vím, že potřebují dobrou drenáž, takže se snažím zjistit, co všechno bych měl do té půdy přidat. Třeba písek nebo perlit? Nebo existují nějaké speciální směsi dostupné v obchodech? Co když mám rostliny v květináčích bez odtoku? Mohlo by to být pro ně nebezpečné? Jak poznám, že je půda správná a moje rostlinky budou spokojené? Jaké zkušenosti máte vy? Jakou půdu používáte vy? Díky moc za rady!

143 slov
1.4 minut čtení
19. 5. 2024
Radka Jirásková

Pokud jde o půdu pro kaktusy a sukulenty, tak je fakt důležitý, aby byla dobře drenážní. Zahradnická zemina většinou drží moc vlhkosti, takže to pro tyhle rostlinky není ideální. Já osobně používám směs s pískem a perlitem, což zajišťuje, že voda rychle odtéká a kořeny se nespálí. Můžeš si to namíchat sám – třeba poměr 1:1 zahradní zemina a písek nebo perlit funguje dobře. Existujou i speciální směsi na kaktusy, který se prodávají v květinářstvích, takže pokud se ti nechce míchat, můžeš vyzkoušet i ty. Když máš květináče bez odtoku, tak bacha na to – to může být velký problém, protože hrozí přelití a uhynutí rostlin. Správná půda by měla být vzdušná a rychle schnout. Kaktusy a sukulenty to milujou! Takže pokud sem tam kontroluješ vlhkost a vidíš, že se jim daří, jsi na dobré cestě.

136 slov
1.4 minut čtení
17. 5. 2024
Natálie Doležalová

Nejlepší půda pro kaktusy a sukulenty je určitě taková, co má dobrou drenáž. Klidně si můžeš namíchat vlastní směs. Třeba smíchej zahradnickou zeminu s pískem nebo perlitem, aby to lépe odvádělo vodu. Mnoho lidí používá i speciální směsi, které se dají koupit, ale není to nutný. Důležitý je, aby ta půda nebyla moc těžká a držela co nejméně vlhkosti.

Pokud máš rostliny v květináčích bez odtoku, tak to může být problém, protože se ti tam snadno zadrží voda a kaktusy to moc nemusí. Zkus je aspoň na dno květináče dát trošku štěrku nebo kamenů na drenáž.

Jak poznáš, že je půda správná? Když ji po zalití zkontroluješ a nevypadá jako blátíčko, ale spíš je křehká a rozpadá se, tak to je dobrý znamení. Když si nebudeš jistý, tak sleduj svoje rostlinky – pokud začnou žloutnout nebo shazovat listy, může to být známka přelití. Takže drž palce a uvidíš! Kaktusy a sukulenty vydrží hodně, když mají správné podmínky.

156 slov
1.6 minut čtení
26. 10. 2024
Marek Kratochvíl
Meskalin.cz/Články/Trendy v botanice
Jaké jsou nejnovější trendy v pěstování vzácných sukulentů?Objevte moderní techniky a trendy v pěstování vzácných sukulentů, které se mění v souladu s ekologickými standardy a jak tyto praktiky ovlivňují péči ...
1000 slov
10 minut čtení
27. 6. 2023
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky