Meskalin.cz/Fórum/Jak chránit sukulenty před škůdci?

Jak chránit sukulenty před škůdci?

V poslední době se mi na sukulentech začaly objevovat nějaké zvláštní známky, jako by je napadli škůdci. Nejdřív jsem si říkal, že to je možná jen nějaká přirozená věc, ale čím dál víc si uvědomuji, že to asi nebude tak jednoduché. Mám hned několik druhů sukulentů a mám strach, že pokud s tím něco neudělám, můžu přijít o své miláčky. Četl jsem něco o různých škůdcích jako jsou mšice nebo mealybugs a tak, ale jak vlastně poznám, co přesně mi na rostlinách škodí? A jak bych měl postupovat, abych své sukulenty ochránil? Zajímalo by mě, jestli existují nějaké přírodní metody ochrany, nebo jestli je lepší použít nějaké chemické přípravky. Můžete mi doporučit něco konkrétního? A jak často bych měl kontrolovat své rostliny na přítomnost škůdců? Je potřeba dělat nějaké preventivní opatření, abych se vyhnul problémům v budoucnu? Děkuji za jakékoliv rady a tipy!

143 slov
1.4 minut čtení
29. 3. 2024
Zdeněk Janoušek

Sukulenty můžou být dost náchylné na škůdce, takže je dobrý to hlídat. Mšice a mealybugs jsou fakt běžní, ale můžeš mít i svilušky nebo houbovité mušky. Zjistit, co přesně ti tam leze, můžeš podle vzhledu – mšice jsou malinký a většinou zelený nebo černý, mealybugs vypadají jako bílé chomáčky v místech, kde se drží.

Pokud objevíš škůdce, tak první rada je je prostě sejmout. Můžeš použít vatový tampon namočený v alkoholu na ty mealybugs, nebo je prostě spláchnout vodou. Na mšice zkus smíchat vodu s kapkou mýdla a postříkat to na rostliny.

Přírodní metody jsou fajn, ale když to začne být vážně špatný, tak chemické přípravky jako insekticidní spreje můžou taky zabrat. Hlavně si dej pozor na to, jakou máš rostlinu a podle toho vyber přípravek – ne všechny sukulenty reagují dobře na chemii.

Kontroluj rostliny aspoň jednou za týden, zvlášť po zalití, protože škůdci se rádi objevují ve vlhkém prostředí. Preventivně můžeš udržovat rostliny zdravé – dobré osvětlení, správná zálivka a vzdušnost substrátu pomáhá odradit škůdce.

Takže hlavně nezapomínej na pravidelnou kontrolu a pokud něco najdeš, jednat co nejdřív.

179 slov
1.8 minut čtení
10. 10. 2024
Štěpán Macháč

Ochrana sukulentů před škůdci je fakt důležitá, protože tyhle rostliny můžou trpět různými problémy. Než začneš cokoliv používat, zkus nejdřív zjistit, co přesně ti na nich škodí. Mšice jsou malý, zelený nebo černý a sedí většinou na nových výhonech. Mealybugs vypadají jako bílé chomáčky vatových vláken a schovávají se většinou v listech nebo na stoncích. Zkontroluj všechny listy z obou stran a pod základnou rostliny.

Pokud zjistíš, že máš škůdce, můžeš zkusit přírodní metody jako mýdlovou vodu nebo neemový olej. Stačí rozmíchat mýdlo s vodou a postříkat tím rostliny. Neemový olej funguje dobře proti mnoha škůdcům a je to ekologická volba. Pokud je infikace silná, možná budeš muset sáhnout po chemických přípravcích, ale dej si pozor, aby to neublížilo i rostlinám.

Doporučuje se kontrolovat sukulenty pravidelně, třeba jednou za týden nebo dva. Preventivní opatření? Udržuj rostliny zdravé – správné zalévání, dostatek světla a vzduchu jsou klíčové. A pokud přivezeš nové rostliny domů, zkontroluj je pořádně, než je dáš k ostatním. Tak se vyhneš potížím s nákazami.

164 slov
1.6 minut čtení
8. 3. 2024
Libor Pazdera
Meskalin.cz/Články/Trendy v botanice
Jaké jsou nejnovější trendy v pěstování vzácných sukulentů?Objevte moderní techniky a trendy v pěstování vzácných sukulentů, které se mění v souladu s ekologickými standardy a jak tyto praktiky ovlivňují péči ...
1000 slov
10 minut čtení
27. 6. 2023
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky