Meskalin.cz/Fórum/Můžu pěstovat sukulenty na parapetu?

Můžu pěstovat sukulenty na parapetu?

Přemýšlím o tom, zda je možné pěstovat sukulenty na parapetu, a tak bych rád zjistil, jestli to má smysl. Mám několik druhů sukulentů, které bych chtěl umístit na okno, ale nevím, jestli by jim to vyhovovalo. Jaké jsou vlastně ideální podmínky pro jejich růst? Slyšel jsem, že sukulenty potřebují hodně světla, takže parapet se mi zdá jako dobré místo. Ale co když je tam příliš horko a sluníčko praží celý den? Mohly by se spálit nebo uschnout? A co zálivka? Jak často je mám zalévat? Viděl jsem, že někteří lidé říkají, že by se měly zalévat jenom jednou za čas, zatímco jiní tvrdí, že je to podle ročního období. Myslíte si, že jsou sukulenty dostatečně odolné na to, aby přežily změny teploty v bytě? A když už mluvím o teplotě, co třeba v zimě? Je lepší je donést dovnitř nebo je nechat venku na parapetu? Zkoušel jsem už předtím pěstovat nějaké rostliny na okně a některé z nich mi uhynuly, tak se obávám, že by to mohlo být stejné i se sukulenty. Co bych měl udělat pro to, abych jim vytvořil co nejlepší prostředí? Mám použít speciální substrát nebo klasickou zeminu? Četl jsem také o hnojivech a nevím, jestli je potřebuji. Když už mám ty sukulenty na parapetu, jak je správně tvarovat nebo zastřihávat? Takže jak to vidíte - můžu opravdu pěstovat sukulenty na parapetu bez obav o jejich zdraví?

230 slov
2.3 minut čtení
20. 10. 2024
Libor Zajíc

Sukulenty na parapetu? To je super nápad! Určitě potřebují hodně světla, takže okno je ideální. Ale bacha na to, když tam bude moc slunce, tak se můžou spálit. Zkus je nějak chránit, třeba přesunout je trochu dál od okna nebo je zastínit, když je nejvíc horko. Co se zálivky týče, tak to fakt záleží na ročním období. V létě můžeš zalévat jednou za týden, ale v zimě stačí klidně jednou za měsíc. Hlavně dej pozor, ať nestočíš kořeny, jinak uhynou. Teplota by měla být spíš stabilní, pokud je doma teplo v zimě, tak je nechej klidně na parapetu. No a substrát? Určitě se vyplatí koupit speciální pro sukulenty a kaktusy, klasická zemina moc nefunguje. Hnojiva moc nepotřebují, ale můžeš jim dát něco během vegetačního období. A co se tvarování týče, tak to není nutné, ale když uvidíš, že některé větve jsou moc dlouhé nebo nevzhledné, klidně je zkrať. Takže jo, jde to! Jenom je hlídej a přizpůsobuj jim podmínky.

159 slov
1.6 minut čtení
15. 4. 2024
Antonín Vítek

Sukulenty na parapetu určitě můžeš mít, ale je dobrý mít na paměti pár věcí. Jo, potřebují hodně světla, takže parapet je fajn, ale když tam praží slunce celý den, může to být problém. Můžeš je trošku chránit třeba závěsem nebo zasunout dál od okna, pokud to bude moc horké. Co se týče zálivky, tak jo, máš pravdu - zalévat jen občas a podle ročního období. V létě klidně jednou za týden, v zimě už méně, možná i jednou za měsíc. A jo, sukulenty jsou dost odolné, ale v zimě je fakt lepší je mít uvnitř, aby nenamrzly.

Substrát? Radši nějaký speciální pro sukulenty nebo kaktusy, klasická hlína by mohla zadržovat moc vody. Hnojivo? No, pokud chceš, můžeš použít hnojivo pro sukulenty během vegetačního období, ale není to nutné. Co se tvarování týče - pokud začneš mít moc dlouhé výhonky, můžeš je klidně zastřihnout a pak třeba použít řízky na další rostlinky. Zkrátka sukulenty ti odpustí spoustu chyb, ale když jim dáš nějakou tu péči a pozornost, měly by ti prospívat.

169 slov
1.7 minut čtení
28. 9. 2024
Jarmila Kočová
Meskalin.cz/Články/Trendy v botanice
Jaké jsou nejnovější trendy v pěstování vzácných sukulentů?Objevte moderní techniky a trendy v pěstování vzácných sukulentů, které se mění v souladu s ekologickými standardy a jak tyto praktiky ovlivňují péči ...
1000 slov
10 minut čtení
27. 6. 2023
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky