Meskalin.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší sousedé pro můj monstera?

Jaké jsou nejlepší sousedé pro můj monstera?

Nedávno jsem dostal do péče úžasnou rostlinu monstera, je to fakt nádhera! Ale teď přemýšlím, jaké další rostliny by byly ideální jako sousedé pro moji monstrózní krásku. Vím, že některé rostliny si navzájem vyhovují lépe než jiné, a chci se vyhnout tomu, abych je postavil k sobě a oni se začali trápit. Takže přemýšlím, co by tak mohlo jít k monstera? Jsem si vědom, že monstera má ráda vlhkost a stín, ale co třeba nějaké jiné druhy, které by jí doplnily? Mám doma pár sukulentů, ale nevím, jestli by to pro ně bylo dobré vedle tak velké a vzdušné rostliny. Nebo třeba kaktusy? To asi nebude úplně ideál. Myslel jsem na nějaké další tropické rostliny, které by zvládly podobné podmínky. Třeba filodendron nebo pothos? Jaké máte zkušenosti s kombinacemi? Co si myslíte o tom, když bych vedle monsteru měl nějakou palmu? Budou si navzájem konkurence, nebo si spíš pomůžou? A co třeba s hnojením a zaléváním? Bude stačit stejný přístup pro všechno, nebo musím být opatrnější? Mějte na paměti, že nechci mít v bytě džungli chaosu, takže všechny rady jsou vítány. Jak to děláte vy? Jaké rostliny jsou podle vás ty nejlepší sousedé pro monstera?

195 slov
2 minut čtení
6. 2. 2022
Ivana Žemličková

Tak jo, monstera je parádní volba! K sousedům bych doporučil nějaké tropické rostliny, co mají podobné požadavky na vlhkost a světlo. Filodendron je super, hodně lidí je pěstuje spolu. Pothos jsou taky fajn, dají se docela snadno pěstovat vedle sebe. S těmi sukulenty a kaktusy bych to moc nezkoušel, ty mají jiný přístup k vodě a osvětlení, tak by to mohlo být dost problematické.

Pokud jde o palmu, tak pokud máš nějakou menší odrůdu, mohla by být v pohodě. Ale sleduj, aby měly dost prostoru, jinak si budou spíš konkurovat. Co se týče hnojení a zalévání – snaž se udržet stejný režim pro všechny, ale vždycky koukni na potřeby jednotlivých rostlin. Monstera má ráda vlhko, tak ji nezapomínej pravidelně rosit.

Jinak to chce trošku experimentování a sledování, co funguje u tebe doma. Každá kombinace může vyjít jinak, tak se neboj zkoušet! Hlavně aby to vypadalo hezky a nebyla z toho džungle chaosu.

151 slov
1.5 minut čtení
9. 12. 2024
Matěj Trnka

Monstera je super rostlina a fakt je dobrý mít k ní sousedy, co zvládnou podobné podmínky. Filodendron a pothos jsou skvělý volby, protože mají rády vlhkost a stín stejně jako monstera. Co se týče palmy, tak záleží na druhu, ale většina z nich potřebuje víc světla, takže bych si s tím dával pozor. Sukulenty a kaktusy vedle monsteru asi nebudou ideální, protože ty mají rády sucho a světlo. Hnojení a zalévání bych dělal stejně pro všechny tropické rostliny, ale dej pozor na to, aby ses nepřehnal s vodou. Většina z nich má ráda vlhko, ale moc vody může poškodit kořeny. Zkus se podívat po dalších vlhkost milujících rostlinách jako jsou třeba jávské kapradiny nebo bromélie – ty by mohly být taky fajn vedle monsterky. Nezapomeň ale na prostor, ať to nevypadá jako džungle.

133 slov
1.3 minut čtení
28. 6. 2023
Martina Hrochová
Meskalin.cz/Články/Rostlinné soužití
Nejlepší sousedé pro vaše oblíbené tropické rostlinyObjevte, které exotické rostliny se nejlépe snášejí, jak je zkombinovat a podporovat v růstu pro zdravou a krásnou zahradu.
1000 slov
10 minut čtení
17. 6. 2021
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky