Meskalin.cz/Fórum/Mají rostliny rády, když jsou blízko sebe?

Mají rostliny rády, když jsou blízko sebe?

Zajímalo by mě, jak to vlastně mají rostliny, když jsou blízko sebe. Mám takový pocit, že některé rostliny se asi necítí moc dobře, když se jim do prostoru pletou jiné rostliny. Slyšel jsem, že některé druhy si dokonce konkuruji o světlo a živiny, takže by to mohlo být pro ně stresující. Na druhou stranu jsem někde četl, že když jsou rostliny poblíž, tak si navzájem pomáhají a vytváří nějaký druh příjemného prostředí. Myslím tím třeba vzájemné stínění nebo dokonce i nějaké chemické signály, které si posílají. Také mě zajímá, jestli to platí i pro kaktusy a sukulenty, protože ti mají svoje specifické potřeby. Co si myslíte vy? Měli bychom je dávat k sobě, nebo je lepší je rozestavit po místnosti? A jak je to třeba s různými druhy – platí pro všechny stejné pravidlo? Předem díky za rady a zkušenosti!

140 slov
1.4 minut čtení
8. 11. 2023
David Dvořáček

Rostliny mají různé preference, co se týče jejich umístění. Některé z nich se fakt cítí líp, když jsou vedle sebe, protože si třeba pomáhají s vlhkostí nebo se navzájem chrání před škůdci. To je takzvané pozitivní sdružování. Na druhou stranu, jak říkáš, i konkurují o světlo a živiny, což může být stresující, hlavně pro slabší rostliny. U sukulentů a kaktusů to platí taky – někteří snesou blízkost jiných, ale jiní potřebují víc prostoru, aby se neudusili. Záleží na druhu a jejich specifických požadavcích. Takže pokud máš mix rostlin, raději je sleduj a uvidíš, jak reagují. Někdy je lepší je rozestavit, aby měly každá svoje místo a mohly růst bez stresu.

110 slov
1.1 minut čtení
1. 5. 2023
Bohumil Bárta

Hele, to je celkem složitý. Některý rostliny fakt nesnášejí být blízko sebe, takže si konkurují o světlo a živiny, třeba když máš nějaký velký a malý rostliny v jedné nádobě. Taky může být problém, když mají různé požadavky na vlhkost nebo půdu. Na druhou stranu existují druhy, co si pomáhají – třeba stíněním nebo kořenovým systémem. To je docela zajímavé. Některé rostliny dokonce vydávají chemikálie, které pomáhají ostatním, nebo je naopak odrazují, což je taky fajn. U kaktusů a sukulentů to platí podobně, ale tam je potřeba víc hlídat, aby měly dostatek prostoru na slunce a vzduch, jinak špatně rostou. Takže jo, ideální je mít je trochu dál od sebe nebo aspoň zkombinovat ty, co si rozumějí. Každopádně se to dost liší podle toho, jaké druhy máš, takže experimentuj.

129 slov
1.3 minut čtení
18. 7. 2024
Bohumil Pícha
Meskalin.cz/Články/Rostlinné soužití
Nejlepší sousedé pro vaše oblíbené tropické rostlinyObjevte, které exotické rostliny se nejlépe snášejí, jak je zkombinovat a podporovat v růstu pro zdravou a krásnou zahradu.
1000 slov
10 minut čtení
17. 6. 2021
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky