Meskalin.cz/Fórum/Jak často mám rotovat svoje tropické rostliny?

Jak často mám rotovat svoje tropické rostliny?

Zdravím všechny milovníky rostlin! Mám takovou otázku ohledně péče o tropické rostliny, které mám doma. Můj byt je plný různých druhů, od palem po orchideje a nevím, jak to vlastně udělat s rotací. Slyšel jsem, že to může mít vliv na růst a zdraví rostlin, ale jak často bych měl rostliny obracet? Myslím, že je důležité, aby měly dostatek světla a nebyly nakloněné jen na jednu stranu, ale jaká je ta správná frekvence? Je lepší je otáčet každých pár dní, nebo to stačí třeba jednou za týden? Zajímalo by mě také, jestli to závisí na konkrétním druhu rostliny, nebo jestli je nějaký obecný tip pro všechny. Děkuju moc za rady!

110 slov
1.1 minut čtení
13. 7. 2024
Ludmila Sedláčková

Tak já to dělám tak, že rostliny otáčím asi jednou za týden. Tím je udržuju rovnoměrně osvětlené, protože světlo ze slunce je většinou jen z jedné strany. Některé rostliny, jako třeba orchideje, můžou být trošku citlivější na světlo, takže bych je možná obracel častějc. Ale třeba palmy to snesou bez problémů. Vždycky se koukám, jak rostou a když vidím, že rostou jen na jednu stranu, tak je obrátím. Když je otáčím víc často, tak tím podporuju zdravější růst. Takže podle mě je dobrý to dělat pravidelně, ale nemusíš se stresovat, jestli jsi to udělal přesně v ten správnej den. Hlavně sleduj svoje rostlinky a přizpůsob se jim.

107 slov
1.1 minut čtení
9. 10. 2024
Eva Přibylová

Rotace rostlin je dost důležitá, hlavně kvůli tomu světlu, jak říkáš. Obecně se doporučuje otáčet je tak jednou za týden. Pokud máš rostliny blízko okna, co dostává sluníčko, tak se budou snažit růst směrem k tomu světlu, takže rotace jim pomůže vyrovnat ten růst a udržet je zdravé. U některých druhů, třeba u palem nebo orchidejí, to může být víc znát než u jiných.

Někteří lidí si dokonce dělají poznámky, jak často otáčejí jednotlivé rostliny. Takže pokud se ti zdá, že nějaká rostlina roste víc na jednu stranu, klidně ji zkus otáčet častěji. Ale fakt to chce najít si svůj rytmus, protože každá rostlina může reagovat jinak. Takže zkus začít s tím jednou za týden a uvidíš.

117 slov
1.2 minut čtení
8. 12. 2024
Emil Karásek
Meskalin.cz/Články/Rotace a údržba
Jak správně rotovat tropické rostliny pro optimalizaci růstuPokročilý návod na to, jak a kdy měnit umístění tropických rostlin v interiéru, aby se podpořil jejich zdravý růst a vitalita.
1000 slov
10 minut čtení
21. 5. 2022
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky