Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že rostlina potřebuje více slunce po rotaci?

Jak poznám, že rostlina potřebuje více slunce po rotaci?

Jsem nadšený pěstitel kaktusů a sukulentů, ale poslední dobou si nejsem jistý, jak správně posoudit, kdy má moje rostlina nedostatek slunečního světla. Po rotaci jsem si všiml, že některé z mých rostlin se zdají být méně vitální, ale nevím přesně proč. Mohu se zeptat, jaké jsou příznaky, že rostlina potřebuje více slunce? Je nějaký konkrétní způsob, jak to poznat na základě vzhledu listů nebo stonků? Například, když začnou žloutnout nebo se deformují, je to známka toho, že se nedostávají dostatečně na sluníčko? Taktéž mě zajímá, jestli bych měl také brát v potaz roční období a jak se mění intenzita slunce během roku. Jak často byste měli rostliny otáčet a co když je už otočím a pořád to vypadá, že si nevedou dobře? Nějaké tipy nebo doporučení ohledně expozice na slunci by byly super. Děkuji!

134 slov
1.3 minut čtení
30. 4. 2024
Lucie Průchová

Tak jo, pár tipů, co můžeš pozorovat. Když kaktusy nebo sukulenty začnou žloutnout, je to často známka toho, že se jim nedostává světla. Můžeš taky vidět, jak se stonky natahují nebo jsou slabé a vypadá to, že se snaží dostat blíž k oknu. Deformace listů je další varování – pokud jsou listy tenké a strápené, pravděpodobně potřebují víc slunce.

Roční období hraje roli taky, v zimě slunce svítí méně, takže možná budeš muset přesunout rostliny blíž k oknu nebo najít lepší místo. Co se otáčení týče, zkus to dělat aspoň jednou za měsíc, ale když už si je otočil a pořád nejsou OK, zvaž, jestli nemáš někde tmu nebo jestli je nějaký průvan.

Je dobrý dávat pozor na to, jak silně svítí slunce – příliš přímého světla může taky uškodit. Fakt se musíš dívat na to, jak reagují a podle toho upravit polohu. Takže trocha experimentování a sledování by měla pomoct.

150 slov
1.5 minut čtení
21. 1. 2024
Jarmila Burešová

Když rostlina potřebuje víc slunce, můžeš si všimnout několika známek. Třeba listy začnou žloutnout nebo se deformovat, což může znamenat, že nemají dostatek světla. Další signál může být, když se rostlina začne natahovat k světlu – to je jasné, že se snaží najít víc slunečních paprsků. Pokud máš kaktusy nebo sukulenty, tak pozoruj i barvu; kdyby ztrácely sytost a vypadaly vybledle, je to také varování. Otočení rostliny je dobrý krok, ale dej si pozor na roční období – v zimě je slunce slabší a rostliny potřebují méně světla než v létě. To, jak často je otáčíš, záleží na tom, jak rychle rostou, ale zkus to třeba jednou za měsíc. Pokud po otočení nevidíš zlepšení, možná zkus přesunout k více osvětlenému místu. Také zvaž umělá světla v zimě, pokud je to potřeba.

131 slov
1.3 minut čtení
22. 4. 2024
Michaela Dostálová
Meskalin.cz/Články/Rotace a údržba
Jak správně rotovat tropické rostliny pro optimalizaci růstuPokročilý návod na to, jak a kdy měnit umístění tropických rostlin v interiéru, aby se podpořil jejich zdravý růst a vitalita.
1000 slov
10 minut čtení
21. 5. 2022
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky