Meskalin.cz/Fórum/Co se stane, když rotuju rostlinu špatně?

Co se stane, když rotuju rostlinu špatně?

Zajímalo by mě, co se stane, když rostlinu špatně rotuju. Myslím tím, když ji třeba otáčím na slunci nebo ji přesouvám na jiné místo v bytě, kde má méně světla. Už jsem slyšel, že některé rostliny mají sklon se deformovat nebo rostou křivě, pokud je neotočím správně. Jak moc je důležité, aby rostlina měla pravidelný přístup k světlu ze správného úhlu? Četl jsem něco o tom, že pokud ji otáčím příliš rychle nebo v nesprávném období roku, může to ovlivnit její růst nebo dokonce zdraví. Jak dlouho trvá, než se rostlina adaptuje na nové podmínky, když ji otočím? A co může nastat, když použiju špatný způsob rotace? Může to způsobit nějaké problémy s kořenovým systémem nebo listy? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké specifické typy rostlin, které jsou na to citlivější než jiné. Rád bych věděl i o zkušenostech ostatních pěstitelů, jestli měli nějaké potíže s rotováním svých rostlin a jak to vyřešili. Vím, že každá rostlina je jiná, ale občas mám pocit, že se moje rostliny chovají divně a nevím proč. Jaké jsou vaše názory a zkušenosti?

179 slov
1.8 minut čtení
10. 11. 2023
Jitka Brychtová

Jo, tohle je docela zajímavý téma. Když rotuješ rostlinu špatně, tak fakt může začít růst křivě, pokud má nedostatek světla z jedné strany. Roste totiž směrem za světlem, takže pokud ji otáčíš nebo přesouváš na místo s horším osvětlením, může se dost zvrtnout. Adaptace na nový úhel nebo místo trvá různě – někdy pár týdnů, někdy i déle, záleží na druhu a podmínkách. Některé rostliny jsou fakt citlivější, jako třeba kaktusy nebo sukulenty. S těma musíš být opatrnej, jinak ti vyrostou divně. Když máš rostliny ve stínu a pak je dáš do slunečního světla bez přípravy, můžou dostat šok a začít žloutnout nebo ztrácet listy. Měl jsem jednou takovou zkušenost s fikusem, kterej se po přesunu do tmavý místnosti úplně rozpadl. Takže jo, je důležitý držet je na správném místě a otáčet je pomalu. Zkus se podívat na specifické potřeby svých rostlin a podle toho je otáčet. Jinak se mi osvědčilo sledovat, jak reagují a upravit péči podle toho. Každá rostlina má svoje preference.

164 slov
1.6 minut čtení
28. 12. 2024
Martin Trnka

Když rotuješ rostlinu špatně, může se stát spousta věcí. Rostliny obvykle rostou směrem ke světlu, takže pokud je pořád otáčíš, můžou začít růst křivě nebo deformovaně, protože se budou snažit dosáhnout světla. U některých druhů je to fakt citlivé a dokonce to může ovlivnit jejich zdraví, pokud jim nedáš stabilní podmínky. Třeba palmy nebo některé sukulenty na to reagují dost špatně.

Pokud ji přesuneš na místo s menším množstvím světla, tak to může trvat klidně i pár týdnů, než se adaptuje. Během té doby můžeš vidět žloutnutí listů nebo zpomalení růstu. A když ji otáčíš moc rychle nebo v nesprávné sezóně, tak to fakt může způsobit problémy s listy nebo celkovým zdravím rostliny. Kořenový systém by měl zůstat v pořádku, ale pokud je rostlina ve stresu kvůli světlu, může to ovlivnit i kořeny.

Osobně jsem měl problém s kaktusy, které jsem otáčel a nakonec začaly uhnívat, protože se snažily přizpůsobit novým podmínkám. Fakt se vyplatí sledovat, jak reagují na změny. Takže jo, každá rostlina je jiná a zkušenosti ostatních pěstitelů ti můžou pomoct pochopit, co děláš špatně.

176 slov
1.8 minut čtení
16. 12. 2024
Vlastimil Svoboda
Meskalin.cz/Články/Rotace a údržba
Jak správně rotovat tropické rostliny pro optimalizaci růstuPokročilý návod na to, jak a kdy měnit umístění tropických rostlin v interiéru, aby se podpořil jejich zdravý růst a vitalita.
1000 slov
10 minut čtení
21. 5. 2022
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky