Meskalin.cz/Fórum/Proč moje tropické rostliny chřadnou?

Proč moje tropické rostliny chřadnou?

Mám několik tropických rostlin a už nějakou dobu sleduju, že se s nimi něco děje. Začaly chřadnout a já nevím, co s tím. Některé mají na listech žluté skvrny, jiné začínají opadávat a celkově vypadají slabě. Přemýšlím, jestli je to má péče, nebo jestli rostliny trpí něčím jiným. Zalévám je pravidelně, ale občas zapomenu na hnojení. Možná jim to chybí? A co světlo? Mám je na okně, ale možná tam je moc slunce. Zkoušel jsem je i přesunout do stínu, ale to nepomohlo. Vlhkost vzduchu mi taky dává zabrat, v bytě to bývá občas sucho, tak nevím, jestli by potřebovaly nějakou zvlhčovačku nebo mističku s vodou. A co teploty? Měním je podle ročního období, ale bojím se, že mrazy jim neprospívají. Navíc jsem slyšel něco o škůdcích, ale zatím jsem nic neviděl. Jak poznat, jestli jsou napadené? Zkouším všechno možné, ale stále to nepomáhá. Nevíte někdo co bych měl dělat? Co vlastně tyto tropické rostliny potřebují k tomu, aby prospívaly? Jaké jsou nejlepší podmínky pro jejich pěstování? Budu vděčný za každou radu!

172 slov
1.7 minut čtení
16. 7. 2024
Luboš Fojtík

Tropický rostliny jsou dost náročný a můžou chřadnout z různých důvodů. Žlutý skvrny na listech můžou znamenat, že maj málo živin, takže asi je potřeba začít s hnojením. Ale pozor, ne přehnojit! Taky si dej pozor na zálivku - jestli máš pocit, že zapomínáš, radši se zaměř na to, aby substrát nebyl pořád mokrej nebo naopak úplně suchý. Pokud je v bytě sucho, zvlhčovačka vzduchu by mohla pomoct, ale i mistička s vodou vedle rostlin může zvýšit vlhkost.

Světlo je další věc - některý tropický rostliny snesou hodně světla, jiný spíš polostín. Takže pokud je na okně a je tam moc sluníčka, klidně je zkus přesunout. Teplota by měla být stabilní, vyhýbej se průvanu a mrazu.

Škůdci můžou být problém, ale pokud zatím nic nevidíš, tak asi není takový drama. Prohlídni listy z obou stran a podívej se na kořeny – černý kořeny většinou znamenaj hnilobu z přemokření. Zkus se pohlídat tyhle věci a uvidíš, jestli se rostliny zlepší.

159 slov
1.6 minut čtení
18. 5. 2023
Miroslav Coufal

Tropické rostliny jsou docela citlivé na podmínky. Pokud chřadnou, mohl by být problém s vláhou. Zkus si hlídat, aby substrát nebyl moc suchý, ale ani přemokřený. Hnojení je fakt důležitý, pokud je moc dlouho nepřihnojuješ, tak to může být taky příčina. Žluté skvrny na listech obvykle znamenají nějakou nemoc nebo nedostatek živin.
Co se světla týče, tak tropické rostliny většinou potřebují dostatek rozptýleného světla, ale ne přímé slunce, to je může spálit. Klidně zkus přesunout na místo, kde je víc stínu, ale ne úplně tmavě.
Vlhkost vzduchu taky hraje roli. Když je v bytě sucho, tak se jim moc nedaří. Zvlhčovačka nebo mistička s vodou je super nápad.
Teploty by měly být stabilní a ne moc nízké. Mrazy jim rozhodně nesvědčí. Škůdci? Občas zkontroluj listy zespodu, jestli tam nejsou nějaký drobný brouci nebo pavučinky. Kdyby byly napadené, mohlo by to být vidět na listech. Můžeš zkusit postřik na škůdce jako prevenci. Věřím, že když to dáš dohromady, tak se zase dají do kupy.

166 slov
1.7 minut čtení
24. 12. 2024
Kristýna Marková
Meskalin.cz/Články/Rotace a údržba
Údržba vlhkosti pro tropické rostliny: Klíč k úspěchuObjevte, jak správně udržovat vlhkost pro tropické rostliny a naučte se osvědčené metody pro zajištění jejich zdravého růstu.
1000 slov
10 minut čtení
29. 9. 2021
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky