Meskalin.cz/Fórum/Můžu stříkat vodu na tropické rostliny?

Můžu stříkat vodu na tropické rostliny?

Když se dívám na svoje vymazlené tropické rostliny, často přemýšlím, jestli jim mohu občas dopřát spršku vody. Jsem si vědom, že některé rostliny preferují vlhké prostředí a zvlášť když se jedná o tropické druhy, tak by to mělo být v pořádku. Jenže, co když stříkání vody na listy může způsobit nějaké problémy? Například, co když se voda dostane na jemné květy nebo měkké části rostliny? Může to vést k hnilobě nebo plísním? Zajímalo by mě, jestli je dobré stříkat vodu přímo na listy, nebo jestli je lepší vodu nalít přímo do substrátu. Měla bych si dávat pozor na denní dobu, kdy to dělám, aby nedošlo k popálení od slunce? A co třeba vzdušná vlhkost, pomůže to mým rostlinám lépe prosperovat? Dále mě zajímá, jak často bych měla tuto proceduru provádět a jestli je důležité používat odstátou vodu nebo nějakou speciální vodu určenou pro rostliny. Zatímco bych chtěla, aby mé tropické krásky zářily zdravím, mám strach, abych jim spíš neublížila. Takže pokud máte nějaké zkušenosti nebo tipy ohledně stříkání vody na tropické rostliny, budu za ně moc vděčná.

177 slov
1.8 minut čtení
29. 3. 2024
Milada Dvořáková

Stříkání vody na tropické rostliny může být fajn, ale je dobrý mít na paměti pár věcí. Většina tropických rostlin má ráda vlhkost, takže sprška občas neuškodí, ale můžeš to dělat spíš ráno nebo večer, aby se listy nezapařily a nepopálily od slunce. Pokud se stříká na květy nebo jemné části, tak pozor na hnilobu a plíseň, hlavně když je vzduch vlhký. Někdo radí spíš zalévat do substrátu, protože kořeny potřebují vodu přímo. Jak často stříkat? To záleží na klimatu, ale jednou za pár dní by mohlo stačit. Co se týče vody, klidně používej odstátou nebo destilku, aby tam nebyly chemikálie. Celkově to chce trochu citu a sledovat jak se rostlinky chovají.

111 slov
1.1 minut čtení
18. 11. 2024
Hana Šrámková

Jasně, stříkat vodu na tropické rostliny může být fajn, pokud víš, jak na to. Vlhkost je pro ně důležitá, ale pozor na to, aby se voda nedržela na listech dlouho, protože to může vést k hnilobě nebo plísním. Nejlepší je stříkat ráno nebo večer, kdy slunce není tak silné, aby nespálilo listy. Co se týče frekvence, tak záleží na tom, jak suchý máš vzduch doma. Zkus třeba jednou za pár dní. A ohledně vody – odstátá voda je lepší, ale normální vodu z kohoutku taky neuděláš chybu. Pokud máš vzdušnou vlhkost kolem 50-60%, měly by být rostliny šťastné. Takže jo, sprchu jim občas dopřej a sleduj, jak reagují!

108 slov
1.1 minut čtení
14. 12. 2024
Lucie Jelínková
Meskalin.cz/Články/Rotace a údržba
Údržba vlhkosti pro tropické rostliny: Klíč k úspěchuObjevte, jak správně udržovat vlhkost pro tropické rostliny a naučte se osvědčené metody pro zajištění jejich zdravého růstu.
1000 slov
10 minut čtení
29. 9. 2021
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky