Meskalin.cz/Fórum/Kolik vody potřebují kaktusy a sukulenty?

Kolik vody potřebují kaktusy a sukulenty?

Zajímalo by mě, jak to vlastně je s vodou pro kaktusy a sukulenty. Mám pár rostlinek doma a chci se ujistit, že jim dávám správné množství. Někde jsem četl, že kaktusy si vodu dokážou uchovávat a nepotřebují ji tolik, ale pak jsem také slyšel, že sukulenty občas potřebují víc. Jak se to tedy má? Jak často bych měl zalévat, když je léto a teploty jsou vysoké? A co v zimě, když je zima a většina rostlin spí? Myslím na to, že by mohly snadno uhynout, pokud je zaliju moc, ale zase nechci, aby trpěly suchem. Je lepší zalévat vícekrát menším množstvím nebo jednou pořádně? Jak poznám, že mají dostatek vody nebo naopak, že už je jich příliš? Mám také pocit, že každý kaktus a sukulent může mít jiné potřeby. Jak to mám tedy univerzálně aplikovat na všechny moje rostlinky? Myslíte si, že by mi pomohlo nějaké hnojivo nebo speciální substrát pro tyto rostliny? Jaké máte zkušenosti s tímhle tématem? Kdo z vás má doma kaktusy nebo sukulenty a jak se o ně staráte? Děkuju za rady!

176 slov
1.8 minut čtení
1. 8. 2024
Tereza Horová

Tak jo, co se týče kaktusů a sukulentů, většinou platí, že tohle jsou rostliny, co mají rády sucho. V létě je dobrý je zalít tak jednou za 2-3 týdny, ale záleží na teplotě a vlhkosti vzduchu. Když je vedro, tak klidně i častěji, ale menší dávky. Hlavně nechat substrát mezi zaléváním pořádně vyschnout. V zimě se fakt zalévá málo, třeba jen jednou za měsíc nebo i míň, pokud mají okno s dost světla, jinak by mohly uhynout na přemokření, protože jsou v klidu.

Když zaléváš, udělej to pořádně, aby voda protekla až dolů do podmisky. Pak se dívej po listech – pokud žloutnou nebo se scvrkávají, nemají dost vody. Ale pozor na hnilobu – když začnou hnědnout nebo mají měkké části, máš to s vodou přepísknutý.

Nezapomeň na substrát – ideálně směs pro kaktusy a sukulenty, co dobře odvodňuje. Hnojivo je fajn na jaře a v létě, ale dávej pozor na to, abys to nepřehnal. Každá rostlinka může mít trochu jiné potřeby, tak sleduj je a přizpůsobuj se jim.

Jinak moje zkušenosti? Mám pár kaktusů a moc je neřeším – prostě je zaliju a pak zapomenu na měsíc. Zatím přežívají!

189 slov
1.9 minut čtení
23. 1. 2023
Adam Blažek

Tak to je otázka, na kterou se nedá odpovědět úplně jednoduše. Kaktusy a sukulenty mají obecně rády sucho, ale jak píšeš, každý druh může mít trošku jiný přístup k vodě. V létě, když je teď teplo, tak bych je zaléval tak jednou za týden nebo i déle, záleží na tom, jak rychle vysychá substrát. Můžeš zkusit zapíchnout prst do země – když je suchá do hloubky asi 5 cm, tak je čas na zalití. Jinak v zimě bys měl skoro přestat zalévat, většina z nich spí a nepotřebuje tolik vody. S tím hnojivem to chce opatrnost, spíš na jaře a v létě, když rostou. Speciální substrát pro kaktusy a sukulenty je rozhodně dobrý nápad, aby se voda dobře odvodňovala a nezůstávala tam moc dlouho. Takže jo, radši míň vody než víc, ať je nespálíš. S pozorováním rostlin se naučíš poznat, co potřebují.

142 slov
1.4 minut čtení
29. 5. 2023
Karel Vyskočil
Meskalin.cz/Články/Rotace a údržba
Údržba vlhkosti pro tropické rostliny: Klíč k úspěchuObjevte, jak správně udržovat vlhkost pro tropické rostliny a naučte se osvědčené metody pro zajištění jejich zdravého růstu.
1000 slov
10 minut čtení
29. 9. 2021
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky