Meskalin.cz/Fórum/Jak často bych měl zalévat kaktusy v zimě?

Jak často bych měl zalévat kaktusy v zimě?

Zdravím všechny milovníky kaktusů! Mám doma několik různých druhů kaktusů a zrovna teď se snažím zjistit, jak se o ně správně postarat během zimních měsíců. V létě to bylo snadné, stačilo je zalévat pravidelně a všechno rostlo jako z vody. Ale teď, když venku mrzne a sluníčko se objevuje jen zřídka, jsem trošku zmatený. Jak často je vlastně potřebuji zalévat v zimě? Je pravda, že kaktusy mají během zimního spánku nižší potřebu vody? A co když v místnosti, kde je mám, bývá docela sucho? Měl bych jim dávat vodu častěji, nebo radši čekat, až úplně vyschnou? Jak to děláte vy? Taky mě zajímá, jestli se nějak liší péče o různé druhy kaktusů během zimního období. Je to pro ně nějak nebezpečné, když je zaliji víc, než by měly? A co hnojení, je to v zimě vůbec nutné? Zkrátka bych rád znal vaše zkušenosti a tipy, abych svým kaktusům udělal co nejlepší podmínky na jejich zimu. Děkuji za rady!

158 slov
1.6 minut čtení
2. 1. 2025
Zdeněk Brychta

Takže, kaktusy v zimě potřebují fakt málo vody. Většinou stačí zalévat jednou za měsíc, ale záleží na tom, jaký máš druh a jak je teplý vzduch v místnosti. Když je tam sucho, tak můžeš občas přidat, ale nic přehánět. Nech vždycky substrát pořádně vyschnout mezi zaléváním, jinak ti kaktusy uhynou na hnilobu. Hnojení v zimě není nutný, klidně ho vynecháš, protože většina kaktusů má v tu dobu vegetační klid. Měj na paměti, že každý druh může mít trochu jiné potřeby, tak to chce pozorovat a učit se podle toho. Celkově platí – míň je víc! Takže šetři s vodou a bude to dobrý.

103 slov
1 minut čtení
23. 11. 2024
Ladislav Černý

Zalévat kaktusy v zimě je fakt jiný než v létě. V zimě většina kaktusů spí, takže potřebují mnohem míň vody. Jestli máš doma dost sucho, tak možná jednou za měsíc je v pohodě, ale určitě ne víc. Nech je pořádně vyschnout mezi zaléváním, jinak můžeš mít problém s hnilobou kořenů. Každopádně nekontroluj jen podle toho, jak vypadají – zkus šáhnout do půdy, jestli je suchá. Co se týče hnojení, tak to bys měl vynechat úplně, dokud nepřijde jaro. Různý druhy kaktusů můžou mít trošku jiný potřeby, ale většina se chová podobně. Takže radši míň než víc a sleduj je. Držím palce!

101 slov
1 minut čtení
20. 12. 2024
Lenka Doleželová
Meskalin.cz/Články/Zimní spánek rostlin
Zimní péče o kaktusy: Co dělat a čeho se vyvarovatObjevte tipy a triky, jak úspěšně pečovat o kaktusy v zimě, co dělat a jakým chybám se vyhnout pro jejich zdravý růst.
1000 slov
10 minut čtení
28. 8. 2024
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky