Meskalin.cz/Fórum/Je potřeba kaktusy v zimě hnojit?

Je potřeba kaktusy v zimě hnojit?

Když se blíží zima, začínám mít obavy o své kaktusy. Vždycky jsem slyšel, že tyhle rostliny jsou docela odolné, ale co se týče hnojení v zimě, mám pocit, že nevím, co si myslet. Je to vůbec nutné? Vím, že kaktusy mají spánek během chladnějších měsíců, ale pokud bych je nehnojil, nebudou mít dostatek živin pro další růst na jaře? Hlavně mě zajímá, jestli je hnojení v zimě nějak prospěšné, nebo naopak škodlivé. Někteří lidé říkají, že by se měly nechat na pokoji a jen zalévat minimálně, zatímco jiní tvrdí, že i tak potřebují nějakou tu výživu. Jak často by se měly kaktusy hnojit? A jaké hnojivo by bylo nejlepší použít v tomto období? Mám obavy, abych je nezničil nějakým nevhodným přístupem. Jaké máte zkušenosti vy? Hnojíte své kaktusy v zimě nebo raději čekáte na teplejší měsíce? A co vaše oblíbené druhy kaktusů – jak reagují na zimování bez hnojení? Odpovědi na tyto otázky by mi moc pomohly a možná i dalším lidem, kteří se potýkají s podobnými dilematy.

168 slov
1.7 minut čtení
10. 11. 2024
Marek Tesař

Kaktusy v zimě většinou hnojit není potřeba. V podstatě jdou do klidového režimu, takže nejsou tak aktivní a nespotřebovávají živiny jako v létě. Hnojení by je mohlo akorát poškodit, protože si nemají jak vzít potřebné živiny a může to způsobit spálení kořenů. Někdo doporučuje hnojit jen velmi slabě třeba na konci zimy, ale já to nedělám. Když už, tak radši na jaře, když vykoukne první sluníčko, to je lepší čas. Pokud máš obavy, zalévej je jen minimálně. Já osobně si myslím, že jakmile jim dáš nějaké hnojivo v zimě, tak to spíš uškodí než pomůže. Kaktusy si v klidu vystačí s tím, co mají, a na jaře se hezky rozjedou s novým hnojivem.

113 slov
1.1 minut čtení
9. 1. 2025
Helena Kalousová

Kaktusy v zimě fakt nehnojím. Většina z nich má klidové období, tak prostě jen minimálně zalévám, aby nebyly suché, ale hnojení bych jim nedával. Kdybych je hnojil teď, mohlo by to způsobit víc škody než užitku, protože nemají energii na to, aby ty živiny využily. Na jaře, když začnou růst, tak pak klidně hnojím, ale teď ne. Co se týče hnojiva, to bych doporučil nějaký speciální pro kaktusy a sukulenty v období růstu. Já mám kaktusy už pár let a vždycky bez hnojení přes zimu přežily v pohodě. Takže se neboj, nechat je na pokoji je nejlepší cesta.

98 slov
1 minut čtení
13. 1. 2025
Karel Hrdý
Meskalin.cz/Články/Zimní spánek rostlin
Zimní péče o kaktusy: Co dělat a čeho se vyvarovatObjevte tipy a triky, jak úspěšně pečovat o kaktusy v zimě, co dělat a jakým chybám se vyhnout pro jejich zdravý růst.
1000 slov
10 minut čtení
28. 8. 2024
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky