Meskalin.cz/Fórum/Hnědé špičky u kaktusu – co s tím?

Hnědé špičky u kaktusu – co s tím?

Mám kaktus, kterému se zdá, že poslední dobou moc nedaří. Všimla jsem si, že se mu na špičkách začínají objevovat hnědé skvrny, a nevím, co to přesně znamená. Nechci, aby mi umřel, tak si říkám, jestli je to normální nebo jestli jsem udělala nějakou chybu při péči. Snažím se mu dávat dost slunce a občas ho zalévám, ale teď mám pocit, že to asi nebude stačit. Může to být známka nějaké nemoci nebo špatné zálivky? Četla jsem, že by kaktusy měly mít spíš suché podmínky, tak jestli jsem ho nezalila moc. Mám ho postavený na okně, kde je dost světla, ale nevím, jestli je to pro něj ideální místo. Mohlo by mu vadit i to, jaký má květináč? Někde jsem slyšela, že je důležité mít dobrý odtok vody, tak možná by stálo za to zkontrolovat kořeny? Co když už je pozdě a ty hnědé špičky jsou vážné? Měli byste nějaké tipy nebo rady, co dělat? Jak bych mohla zjistit, co přesně mému kaktusu chybí? Ráda bych ho zachránila a dala mu tu nejlepší péči.

174 slov
1.7 minut čtení
3. 1. 2025
Petra Khýrová

Ty hnědý špičky můžou být známka různých problémů. Nejčastěji je to buď moc vody, nebo naopak nedostatek světla. Kaktusy potřebujou suchý podmínky, takže jestli ho pravidelně zaléváš, můžeš mít problém s kořeny. Zkontroluj květináč, jestli má odtokový otvory, jinak se ti to tam může zapařit. Jak máš kaktus umístěnej? Přímý slunce mu většinou svědčí, ale pokud je tam moc tepla a málo vzduchu, taky to může škodit. Zkus ho nechat na místě s dobrým světlem, ale ne na přímým slunci celý den. Jestli kořeny vypadají zdravě, tak mu dej čas a zkus míň zalévat. Možná to chce pár týdnů, než se to spraví. A když si nejsi jistá, můžeš vyhledat nějaký kaktusářský fórum nebo skupinu na netu a tam se zkus ptát víc. Držím palce!

125 slov
1.3 minut čtení
17. 10. 2024
Marie Netolická

Hnědé špičky na kaktusu většinou znamenají, že něco není v pořádku. Může to být příznak přelévání nebo naopak nedostatku vody. Kaktusy mají rády suché podmínky, takže pokud máš pocit, že ho zaléváš moc, tak je lepší trochu ubrat. Zkontroluj, jestli má kaktus dobrý odtok vody v květináči, jinak může kořen začít hnít. Co se týče místa, okno je fajn, ale nesmí tam být přímé slunce celý den – to by ho mohlo spálit. Zkus ho přesunout na místo s mírným slunečním světlem. Pokud máš možnost, koukni se na kořeny, jestli nevypadají zhnilé. Hnědé skvrny můžou být i známka nějaký nemoci nebo škůdců, takže se podívej i na to. Pokud se ti to zdá vážné, klidně ho obrať do nového substrátu a uvidíš, jestli se zlepší. Držím palce!

127 slov
1.3 minut čtení
16. 12. 2024
Vojtěch Strnad
Meskalin.cz/Články/Zimní spánek rostlin
Zimní péče o kaktusy: Co dělat a čeho se vyvarovatObjevte tipy a triky, jak úspěšně pečovat o kaktusy v zimě, co dělat a jakým chybám se vyhnout pro jejich zdravý růst.
1000 slov
10 minut čtení
28. 8. 2024
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky