Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když kaktusu začínají opadávat trny?

Co dělat, když kaktusu začínají opadávat trny?

Mám doma několik kaktusů, které se mi zdají být zdravé, ale teď jsem si všiml, že některé z nich začínají ztrácet trny. Nejdřív jsem tomu nevěnoval moc pozornosti, ale čím víc se na to koukám, tím víc mi to připadá divné. Nikdy jsem s tímto problémem neměl zkušenost, tak nevím, jak to řešit. Mohlo by to být způsobeno něčím špatným v péči? Mám je doma už nějakou dobu a poslední dobou jsem jim věnoval více pozornosti – třeba jsem je víc zaléval, ale možná je to tím. Mám strach, že by mohly úplně umřít nebo něco horšího. Zajímalo by mě, jestli je normální, že kaktusy ztrácejí trny a co bych měl udělat v takovém případě. Je možné, že je to známka nějakého onemocnění? Nebo může být problém v substrátu? Možná by pomohlo je přesadit nebo je dát na jiné místo? Co si o tom myslíte? Jak byste postupovali vy? Mám se pokusit o nějakou speciální péči nebo mít trpělivost a nechat je být? Každý tip nebo zkušenost by mi opravdu pomohla.

171 slov
1.7 minut čtení
2. 7. 2023
Lukáš Hroch

Ztráta trnů na kaktusu může být docela normální, ale často to značí nějaký problém. Pokud jsi je víc zaléval, tak to může být hlavní příčina. Kaktusy obecně potřebují málo vody a pokud máš substrát, který neodvádí vodu, můžou snadno začít hnít. Zkus je nechat chvíli v suchu a omezit zálivku.

Dále se podívej na to, jak jsou umístěné. Kaktusy potřebují dostatek světla, ale ne přímé slunce pořád, to je taky může spálit. Můžeš zkusit je přesadit do čerstvého substrátu určeného pro sukulenty, aby měly lepší podmínky. Jakmile je přesadíš, dej jim čas a uvidíš, jestli se to zlepší.

Pokud by se situace nezlepšila nebo bys viděl další příznaky jako změnu barvy či měkkost, možná by bylo dobré se podívat na parazity nebo nějaké onemocnění. Věnovat jim pozornost je fajn, ale kaktusy mají rády klid a nemusíš je kontrolovat pořád. Tak drž palce.

141 slov
1.4 minut čtení
30. 1. 2023
František Jirásek

Takhle, opadávání trnů na kaktusech může bejt známka různých problémů. Zvlášť pokud jsi je začal víc zalévat, tak to možná je ono. Kaktusy totiž nesnášej přemokření, radši mají sucho. Zkus se podívat na substrát, jestli neni moc mokrej nebo špinavej, to by mohlo být špatně.

Je taky dobrý je umístit na místo s dostatkem světla, pokud maj málo slunce, můžou trpět. A co se týče přesazení, pokud je substrát starý nebo zhutněnej, tak to může pomoct. Kaktusy občas ztrácí trny i kvůli stresu nebo nemoci, ale většinou je to spíš péčí, co děláš špatně. Takže zkus omezit zálivku a dej je na lepší místo se světlem.

Hlavně se nenech vyděsit a buď trpělivej, kaktusy to zvládnou. Třeba to bude chtít čas a uvidíš, že se vzpamatujou.

126 slov
1.3 minut čtení
24. 8. 2024
Renata Pánková
Meskalin.cz/Články/Expedice za exoty
Podzimní expedice za vzácnými kaktusy ve Střední AmericeObjevte kouzlo exotických kaktusů na expedici do Střední Ameriky. V článku se podíváme na specifické lokace a způsoby pěstování těchto fascinujících r...
1000 slov
10 minut čtení
30. 7. 2021
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky