Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat kaktusy na podzim?

Jak často zalévat kaktusy na podzim?

Když přichází podzim, tak si říkám, jak se vlastně změny počasí dotýkají mých kaktusů. Dřív jsem je zaléval pravidelně, ale teď mám pocit, že to asi nebude to pravé ořechové. Jak často bych měl zalévat kaktusy na podzim? Zjistil jsem, že teplota klesá a dny jsou kratší, takže se mi zdá, že kaktusy možná nepotřebují tolik vody jako v létě. Někde jsem slyšel, že v této době by měly mít spíše suchý substrát, aby se předešlo hnilobě kořenů. Takže co myslíte, jak často je správné je zalévat? Je lepší jít podle času nebo podle stavu půdy? A co když mám různé druhy kaktusů, mají třeba každý jiné potřeby? Uvažoval jsem i o tom, jestli by bylo dobré zkontrolovat vlhkost substrátu a zalévat jen tehdy, když bude opravdu suchý. Kdo z vás má s tímto nějakou zkušenost? Jak to děláte vy? Díky za rady!

143 slov
1.4 minut čtení
27. 9. 2021
Soňa Bláhová

Podzim je pro kaktusy takovej zvláštní čas. Většinou se doporučuje zalévat míň, protože kaktusy v přírodě jdou do takového spánku a nepotřebujou tolik vody. Takže jo, máš pravdu, že suchý substrát je lepší, aby se předešlo hnilobě. Záleží na tom, jaký máš druhy – některý chtěj víc vlhkosti než jiný. Já to dělám tak, že si zkouším substrát prstem – když je suchý aspoň 2-3 cm dolů, tak teprve zalévám. Ale fakt radši kontroluj půdu než abys to dodržoval podle času. Měsíc k měsíci můžeš mít jinou potřebu, takže není špatný sledovat tu vlhkost. A pokud máš víc druhů, tak to chce trošku experimentovat a poznat, co jim vyhovuje. Hlavně na podzim nezalévat moc, s tím se nedá nic zkazit.

120 slov
1.2 minut čtení
12. 2. 2023
Emil Hrubý

Podzim je fakt důležitý období pro kaktusy. Jak už jsi říkal, snižuje se teplota a dny jsou kratší, což znamená, že kaktusy zpomalují růst a potřebují mnohem míň vody než v létě. Zalévat bych doporučil tak jednou za měsíc, ale fakt záleží na tom, jak máš substrát. Když je pořád mokrý, tak radši ne, ať se nehnijou kořeny. Můžeš to zkontrolovat prstem – když bude substrát suchý do hloubky asi 2-3 cm, tak je čas zalít. A jo, různé druhy kaktusů můžou mít různý potřeby, tak se na to taky zaměř. Obecně platí spíš méně než víc. Jo, a pokud je venku chladno, můžeš je klidně nechat bez vody delší dobu. Hlavně ať nedostanou moc vlhka, to by byla katastrofa.

120 slov
1.2 minut čtení
16. 1. 2025
Monika Poláková
Meskalin.cz/Články/Expedice za exoty
Podzimní expedice za vzácnými kaktusy ve Střední AmericeObjevte kouzlo exotických kaktusů na expedici do Střední Ameriky. V článku se podíváme na specifické lokace a způsoby pěstování těchto fascinujících r...
1000 slov
10 minut čtení
30. 7. 2021
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky