Meskalin.cz/Fórum/Jak rozmnožit vzácné kaktusy doma?

Jak rozmnožit vzácné kaktusy doma?

Mám pár vzácných kaktusů a slýchal jsem, že je docela možné je množit doma. Jenže nevím, jak na to. Existuje nějaký speciální postup, který bych měl dodržovat? Četl jsem něco o řízkování, ale nejsem si jistý, jestli je to správný způsob, nebo jestli existují i jiné metody. Jaké podmínky potřebují kaktusy pro úspěšné rozmnožení? Mám se bát nějakých nemocí nebo škůdců, pokud bych se pokoušel o množení? Je lepší množit kaktusy na jaře nebo v létě? Jak dlouho obvykle trvá, než se z řízků stanou nové rostliny? A co substrát, používá se něco speciálního pro kaktusy? Kdybych chtěl experimentovat s různými druhy kaktusů, jsou některé vhodnější než jiné na rozmnožení? Mám také obavy z toho, že bych mohl udělat něco špatně a všechny moje kaktusy uhynou. Jak poznám, jestli dělám vše správně? Jak mohu zjistit, kdy je čas na přesazení nových rostlinek? Omlouvám se za tolik otázek najednou, ale opravdu bych chtěl úspěšně pěstovat a rozmnožovat své vzácné kaktusy a chci mít jistotu, že dělám všechno správně.

167 slov
1.7 minut čtení
2. 3. 2024
Jitka Brychtová

Rozmnožení kaktusů doma je fakt fajn. Nejčastěji se používá řízkování, což je vlastně oddělení části kaktusu a její zakořenění. Měl bys to dělat na jaře, kdy rostliny začínají růst, ideální na to je teplé počasí. Když bereš řízky, je dobrý nechat je pár dní zaschnout, aby se rána zahojila, jinak můžeš riskovat hnilobu.

Co se týče substrátu, tak pro kaktusy je nejlepší směs s dobrou drenáží – třeba písek a zemina pro sukulenty. Nezapomeň na hrubý písek nebo perlitu v tom, aby to dobře odvodnilo. Kaktusy obecně potřebují hodně světla, ale ne přímé slunce hned po přesazení, to by je mohlo spálit.

Pokud se bojíš nemocí nebo škůdců, tak stačí dávat pozor na známky poškození a udržovat věci čisté. Když začneš vidět nové výhonky z řízků, tak máš úspěch a za pár měsíců bys mohl mít nové rostlinky. Až budou mít dost kořenů a začnou se rozrůstat, tak je čas na přesazení.

Některé kaktusy jsou fakt odolné a množí se snadno jako třeba echinopsis nebo opuncie. Takže klidně experimentuj s různýma druhama, ale sleduj jejich potřeby. Hlavně se neboj zkoušet a učit se podél cesty!

183 slov
1.8 minut čtení
8. 8. 2023
Vlastimil Sýkora

Množení kaktusů doma je fakt fajn a dá se to zvládnout. Nejlepší způsob je řízkování, což fakt funguje. Na jaře a v létě to jde nejlíp, protože kaktusy jsou aktivní. Když děláš řízky, tak je nejlepší nechat je pár dní schnout, aby se rána zpevnila a nezhnila. Pak je dej do speciálního substrátu pro kaktusy nebo si můžeš udělat směs s pískem a perlitem, aby to dobře odvodnilo.

Co se týče škůdců, tak si dávej pozor na mšice a svilušky, ale pokud máš zdravé mateřské rostliny, neměl by být problém. Jakmile uvidíš kořínky (trvá to tak 2-4 týdny), můžeš je přesadit do menších květináčů.

Některé kaktusy jsou lehčí na množení než jiné - třeba echinopsis nebo opuncie. Ale všechno chce trochu trpělivosti. Když budeš mít obavy, co se dělá špatně, sleduj známky hniloby nebo žloutnutí. Pokud nová rostlina začíná být slabá, tak asi něco není v pořádku.

Takže v klidu, drž se těchto tipů a mělo by to klapnout!

156 slov
1.6 minut čtení
17. 3. 2024
Matěj Buchta
Meskalin.cz/Články/Expedice za exoty
Podzimní expedice za vzácnými kaktusy ve Střední AmericeObjevte kouzlo exotických kaktusů na expedici do Střední Ameriky. V článku se podíváme na specifické lokace a způsoby pěstování těchto fascinujících r...
1000 slov
10 minut čtení
30. 7. 2021
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky