Meskalin.cz/Fórum/Můžu pěstovat cizokrajné kaktusy venku v zimě?

Můžu pěstovat cizokrajné kaktusy venku v zimě?

Zajímalo by mě, jestli je možné pěstovat cizokrajné kaktusy venku v zimě. Vím, že kaktusy jsou většinou docela odolné a přizpůsobivé, ale co když mám nějaké konkrétní druhy, které nejsou úplně zvyklé na naše zimní podmínky? Mám pár vzácných kaktusů, které bych chtěl mít venku, ale bojím se, že by mohly umřít na mráz nebo sníh. Slyšel jsem, že některé druhy snesou chlad lépe než jiné, ale jak to poznat? Jaké jsou triky nebo tipy, jak je ochránit, pokud je chci mít venku? Měl bych je třeba zakrýt nebo přemístit do skleníku? A co zálivka a hnojení v zimních měsících? Kdyby mi někdo mohl poradit, bylo by to super. Jaké jsou vaše zkušenosti s pěstováním kaktusů venku v našich zimách? Je to vůbec dobrý nápad?

125 slov
1.3 minut čtení
2. 8. 2023
Matěj Kříž

Záleží na tom, jaké konkrétní druhy kaktusů máš. Některé cizokrajné kaktusy jsou fakt citlivý na mráz a sníh, takže venku by to pro ně mohlo být dost riziko. Pokud máš vzácný kaktusy, určitě bych je doporučil chránit nebo je aspoň přemístit do skleníku. Když už je chceš mít venku, tak zkusej zakrýt na zimu třeba netkanou textilií nebo nějakou plachtou, co propouští vzduch. A pamatuj, že v zimě bys měl omezit zálivku, protože kaktusy v zimě spí a moc vody nepotřebují. Hnojení taky nedávej, to mají radši až na jaře, když začnou růst. Takže pokud plánuješ je nechat venku, sleduj předpověď počasí a podle toho se zařiď.

107 slov
1.1 minut čtení
7. 9. 2024
Antonín Staněk

Pěstování cizokrajnejch kaktusů venku v zimě je fakt ošemetný. Většina kaktusů, co známe, je z teplejších oblastí a mráz jim nedělá dobře. Pokud máš vzácné druhy, tak bych je určitě nedával ven, pokud nevíš, jak moc jsou odolný. Některý kaktusy jako Echinocactus nebo Opuntia snesou chlad líp než jiný, ale stejně to chce opatrnost. Pokud už je chceš mít venku, tak je třeba je něčím zakrýt – třeba netkanou textilií nebo speciálními zimními kryty. To pomůže proti mrazu a sněhu. Zálivku určitě omez, kaktusy v zimě skoro vůbec nepijou, takže je lepší nechat je suchý. Hnojení v zimě není potřeba, to si nechte na jaro. Jestli můžeš, zvaž skleník nebo alespoň něco přenosnýho, abys je mohl v případě potřeby schovat. Každopádně to chce sledovat předpověď a ne riskovat, když se blíží velký mrazy.

133 slov
1.3 minut čtení
28. 6. 2024
Helena Zemanová
Meskalin.cz/Články/Expedice za exoty
Podzimní expedice za vzácnými kaktusy ve Střední AmericeObjevte kouzlo exotických kaktusů na expedici do Střední Ameriky. V článku se podíváme na specifické lokace a způsoby pěstování těchto fascinujících r...
1000 slov
10 minut čtení
30. 7. 2021
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky