Meskalin.cz/Fórum/Kdy začít s tekutými hnojivy na kaktusy?

Kdy začít s tekutými hnojivy na kaktusy?

Mám pár kaktusů, které poslední dobou docela rostou a vypadá to, že se jim daří. Četla jsem, že pro ně je důležité používat hnojiva, ale vůbec nevím, kdy je ta správná doba na to začít s tekutými hnojivy. Mám pocit, že na jaře by to mohlo být ideální, ale jak poznat, jestli už jsou připravené na to dostat trochu péče navíc? Myslím, že je dobré se zaměřit na období jejich vegetačního růstu, ale jak dlouho bych měla čekat po zimě? Mohu začít hnojit i když ještě venku panuje chladné počasí nebo by to mohlo kaktusům ublížit? A co se týče samotného hnojiva – existují nějaké specifické tipy nebo doporučení ohledně koncentrace? Zatím jsem používala jen běžnou zálivku, tak nevím, jestli mám začít s nižší koncentrací a postupně zvyšovat nebo se do toho pustit naplno. Také mě zajímá, jestli mám hnojit při každém zalévání nebo raději střídat s čistou vodou. Jaké máte zkušenosti vy ostatní pěstitelé? Kdy jste začali a jaké výsledky jste pozorovali? Děkuju za rady!

166 slov
1.7 minut čtení
29. 12. 2023
Lukáš Havlík

Tak já bych řekl, že začít s hnojivem na kaktusy je nejlepší na jaře, když začnou růst. Obvykle po zimě, jakmile začne teplo a dny se prodlužují. Jestli máš pocit, že rostou, tak to je už dobrý signál. Ale pozor na chladno - radši hnojivo neaplikuj, dokud nejsou venku stabilnější teploty, jinak by to mohlo kaktusům ublížit. Co se týče koncentrace, určitě začni s poloviční dávkou než je doporučené na obalu, ať je to pro ně šetrnější. Můžeš zkusit hnojit třeba jednou za dva týdny při zalévání, ale občas dej i čistou vodu, aby se nezaplnily soli v půdě. Takže takhle já to dělám a většinou se mi daří. Uvidíš, jak na to budou reagovat! Držím palce!

117 slov
1.2 minut čtení
28. 1. 2024
Petra Vaňková

Takže kaktusy, to je jiný svět. Obecně platí, že jaro je ideální čas na hnojení. Jakmile začneš vidět nové výhonky nebo růst, to je signál, že jsou připravené na trochu extra péče. Po zimě počkej tak dva měsíce, když už bude venku tepleji. Pokud máš doma, tak se radši řiď podle pokojové teploty. Nehnoj, když je venku zima! Co se týče hnojiva, začni s poloviční koncentrací, zvlášť pokud jsi používala jen vodu. Hnojit můžeš tak jednou za dva týdny během vegetačního období a při každém druhém zalévání čistou vodou. Měl jsem taky obavy ze špatného hnojení, ale časem jsem zjistil, že kaktusy to zvládají mnohem líp, než si myslíme. Drž se toho a uvidíš, jak se ti budou hezky zelenat! Všichni to děláme tak nějak od oka.

127 slov
1.3 minut čtení
5. 5. 2024
Bedřich Horák
Meskalin.cz/Články/Tekutá strava
Kdy a jak aplikovat tekutá hnojiva na vzácné rostlinyObjevte tajemství úspěšného pěstování exotických rostlin pomocí tekutých hnojiv. Naučte se, kdy a jak je správně aplikovat pro maximální efekt.
1000 slov
10 minut čtení
6. 4. 2022
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky