Meskalin.cz/Fórum/Jak ředím tekuté hnojivo pro vzácné rostliny?

Jak ředím tekuté hnojivo pro vzácné rostliny?

Chtěl bych se zeptat, jak správně ředím tekuté hnojivo pro mé vzácné rostliny. Mám několik kaktusů a sukulentů, které jsou pro mě opravdu důležité, a chci se ujistit, že dostávají správnou péči. Vím, že každé hnojivo má jiné doporučené poměry a dávkování, ale jak to zjistím? Narazil jsem na pár různých návodů, ale někdy to vypadá, že každý říká něco jiného. Jaký je nejlepší způsob, jak změřit množství hnojiva vůči vodě? A co když mám různé druhy rostlin – měl bych používat stejné poměry pro všechny nebo to přizpůsobit konkrétním potřebám každé rostliny? Je nějaký obecný pravidlo, které bych měl mít na paměti při ředění hnojiva pro exotické rostliny? Jak často bych měl hnojit a jestli je dobré to dělat během vegetačního období nebo i v zimě? Díky za jakoukoli radu!

131 slov
1.3 minut čtení
8. 8. 2022
Luboš Macek

Takže, k ředění hnojiva pro kaktusy a sukulenty je důležitý začít s pokyny na obalu. Většinou to bývá něco jako 1-2 čajové lžičky hnojiva na litr vody. Ale to se může lišit, takže fakt čti, co píšou. Můžeš to pak podle potřeby upravit – třeba pokud máš hodně slunce a rostliny rostou rychleji, tak klidně víc hnojiva. Obecně platí, že když máš různé druhy rostlin, tak je lepší dodržovat poměr podle toho, co každá potřebuje. Kaktusy často chtějí méně než některé zelené rostliny.

Hnojit bys měl spíš během vegetačního období (jaro a léto), ale v zimě to fakt nedoporučuju, protože většina sukulentů a kaktusů spí. Tak kdybys chtěl hnojit, tak třeba jednou za měsíc v létě a v zimě klidně pauza. Nezapomeň taky pořádně zalévat vodou bez hnojiva mezi tím, aby se to nezhustilo. Tak hodně štěstí s tvými vzácnými rostlinami!

140 slov
1.4 minut čtení
14. 1. 2025
Adéla Bečková

Pokud jde o ředění tekutého hnojiva, tak to opravdu záleží na konkrétním produktu, co používáš. Většinou na lahvi najdeš doporučené dávkování, což je dobrý start. Obecně se doporučuje ředění zhruba 1:10 (1 díl hnojiva na 10 dílů vody), ale můžeš to i upravit podle toho, jak rostliny reagují. Kaktusy a sukulenty obvykle potřebují méně hnojiva, takže klidně můžeš zkusit slabší roztok. Měj na paměti, že hnojit bys měl během vegetačního období, což je většinou jaro a léto. V zimě je lepší hnojení omezit nebo úplně vynechat, protože rostliny většinou spí. Co se týče různých rostlin – ideálně bych použil specifické hnojivo pro daný typ, ale pokud máš všechny podobné tipy, tak stejné poměry většinou fungují. Hlavně buď pozorný a sleduj, jak rostliny reagují na hnojení.

125 slov
1.3 minut čtení
13. 11. 2024
Olga Koubová
Meskalin.cz/Články/Tekutá strava
Kdy a jak aplikovat tekutá hnojiva na vzácné rostlinyObjevte tajemství úspěšného pěstování exotických rostlin pomocí tekutých hnojiv. Naučte se, kdy a jak je správně aplikovat pro maximální efekt.
1000 slov
10 minut čtení
6. 4. 2022
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky