Meskalin.cz/Fórum/Jaké tekuté hnojivo je nejlepší pro sukulenty?

Jaké tekuté hnojivo je nejlepší pro sukulenty?

Mám doma pár sukulentů a začínám se zajímat o to, jak je správně hnojit, aby mi hezky rostly. Zjistil jsem, že existuje spousta různých typů hnojiv a já vůbec nevím, které by bylo pro moje rostlinky nejlepší. Mám na mysli hlavně tekutá hnojiva, protože mi přijdou nejpraktičtější. Četl jsem, že sukulenty potřebují speciální živiny, ale nevím, jaké konkrétně a v jakých dávkách. Zkoušel jsem pár běžných hnojiv, ale nějak se mi nezdálo, že by to mělo výrazný efekt. Možná dělám něco špatně nebo používám špatné hnojivo? Můžete mi doporučit nějaké osvědčené tekuté hnojivo pro sukulenty? Jaké jsou vaše zkušenosti s různými značkami nebo druhy? Je lepší používat hnojivo určené přímo pro sukulenty, nebo mohu použít i univerzální hnojivo? A co třeba ředění hnojiva – jak moc bych měl zředit tekuté hnojivo před použitím? Budu rád za jakékoli tipy a rady ohledně péče o sukulenty a jejich hnojení.

147 slov
1.5 minut čtení
7. 11. 2022
Petra Soukupová

Pro sukulenty je fakt dobrý používat hnojivo speciálně určené pro ně, protože mají trochu jiný nároky než ostatní rostliny. Doporučuji třeba hnojivo s označením "cactus fertilizer" nebo "succulent fertilizer". Ty většinou mají vyvážený poměr NPK, což znamená dusík, fosfor a draslík, ale v menší koncentraci než běžná hnojiva. Pokud chceš zkusit univerzální hnojivo, tak se neboj, ale ředění je fakt důležitý – doporučuje se to zředit na půlku nebo i více podle pokynů na obalu. Hnojit bys měl tak jednou za měsíc během vegetačního období, což je jaro a léto. V zimě radši ne, to sukulenty odpočívají. A pozor na přehnojení! To bys mohl dost rychle sehnat hnilobu kořenů. Takže s rozvahou a budeš mít hezké rostlinky.

117 slov
1.2 minut čtení
19. 7. 2024
Viktor Vávra

Nejlepší je používat tekuté hnojivo přímo určené pro sukulenty. Taky se dá použít hnojivo na kaktusy, protože mají podobné potřeby. Značky jako například BioBizz nebo Hesi nabízejí dobré možnosti. Co se týče ředění, většinou se doporučuje zředit hnojivo na polovinu doporučené dávky, aby se nezapálily kořeny. Hnojit můžeš jednou za měsíc v období vegetace, což je jaro a léto. Pozor na přehnojení, sukulenty to nemají rády, raději míň než víc. A nezapomeň, že i kvalitní substrát je důležitý. Držím palce!

80 slov
0.8 minut čtení
26. 11. 2024
Pavla Havelková
Meskalin.cz/Články/Tekutá strava
Kdy a jak aplikovat tekutá hnojiva na vzácné rostlinyObjevte tajemství úspěšného pěstování exotických rostlin pomocí tekutých hnojiv. Naučte se, kdy a jak je správně aplikovat pro maximální efekt.
1000 slov
10 minut čtení
6. 4. 2022
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky