Meskalin.cz/Fórum/Kaktusy na zahradě v ČR?

Kaktusy na zahradě v ČR?

Zdravím všechny milovníky rostlin a kaktusů, zajímá mě, jestli je možné pěstovat kaktusy venku na zahradě tady v České republice. Mám docela velkou zahradu a už dlouho mě láká myšlenka mít tam pár krásných kaktusů, ale nevím, jestli by to tady přežily nebo jestli by jim tu bylo dobře. Slyšel jsem, že některé druhy kaktusů jsou odolné vůči mrazu, ale co když přijde nějaký opravdu studený vítr nebo silné deště? Jak je to s péčí o ně v zimě? Mám obavy, že by mohly umřít, když budou vystavené našim povětrnostním podmínkám. Máte někdo zkušenosti s pěstováním kaktusů venku? Jaké druhy byste doporučili pro naši klimatickou zónu? A co třeba s přístřeškem – je dobré je na zimu zakrývat, nebo je nechat venku? Také bych chtěl vědět, jaký typ půdy je pro ně nejlepší a jak často je potřeba je zalévat. Budu rád za každý tip nebo radu, protože bych opravdu rád rozšířil svou zahradu o tyto úžasné rostliny. Děkuju!

159 slov
1.6 minut čtení
2. 8. 2023
Luboš Hampl

Jasně, kaktusy venku v ČR se pěstovat dají, ale je to trochu oříšek. Hlavně si vyber odolné druhy, jako třeba Opuntia (nopál), nebo Echinocereus, ty prý snesou mírné mrazy. V zimě jim moc neprospívá vlhkost, takže je dobrý je chránit před deštěm a sněhem, klidně je zakrýt nějakou fólií nebo je dát pod přístřešek. Základ je také dobře odvodněná půda – směs písku a zeminy ideální. S zaléváním to nepřeháněj, stačí jednou za čas, hlavně v létě. Jinak hlídej, aby neměly příliš stínu, ale ani přímé slunce během horkých dní. Takže v podstatě to jde, ale chce to trochu péče a pozornosti.

102 slov
1 minut čtení
26. 10. 2024
Irena Dostálová

Tak jo, kaktusy venku v ČR, to je zajímavá otázka. Některý druhy fakt vydrží i mrazy, třeba Echinocereus nebo Opuntia, což je vlastně nopál. Ale pozor na to, že většina kaktusů potřebuje dostatek sluníčka a sucho, takže pokud máš tu správnou půdu, co dobře odvodňuje, tak by to mohlo klapnout. Co se týče zimy, tak je lepší je zakrýt, aby nenasákly vodou a nepomrzly. Můžeš je třeba schovat pod nějaký přístřešek nebo přehozit chvojím. Zalévat bys měl tak jednou za měsíc v létě, ale v zimě skoro vůbec. Když dáš pozor na tyhle věci, tak by ti mohli kaktusy na zahradě pěkně prosperovat.

103 slov
1 minut čtení
17. 1. 2025
Bohuslav Pazdera
Meskalin.cz/Články/Historie kaktusů
Zajímavosti o kaktusech v evropské botanice 19. stoletíObjevte fascinující příběh kaktusů a jejich cesty do Evropy v 19. století, jejich vliv na zahradnictví a uznání jako exotických rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
15. 6. 2023
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky