Meskalin.cz/Fórum/Jak zjistím, jestli můj kaktus má příliš vody?

Jak zjistím, jestli můj kaktus má příliš vody?

Mám docela hezký kaktus, ale teď mám strach, že mu možná dávám moc vody. Pěstuji ho už nějakou dobu, ale někdy to vypadá, jako by se mu nelíbilo a já nevím, jestli to je třeba tím, že jsem ho zalil moc nebo málo. Zkoušel jsem se dívat na jeho listy a tak, ale moc si nejsem jistý, co přesně hledat. Kaktusy jsou přece známy tím, že potřebují málo vody, ale jak poznám, že už jsem to přehnal? Můžu si všimnout nějakých známek na rostlině sama? Třeba, když začnou žloutnout nebo scvrkávat se? A co kořeny, jak to tam vypadá? Mám se na ně podívat? Myslím si, že je důležité vědět, kdy kaktusu dopřát trochu vody a kdy ho nechat radši být. Jaké jsou vaše zkušenosti? Co vám pomohlo zjistit, kdy je ten správný čas na zalévání a jak poznat, že už je pozdě? Děkuji za vaše rady!

147 slov
1.5 minut čtení
29. 11. 2024
Irena Dostálová

Když máš kaktus a nejsi si jistej s vodou, tak koukej hlavně na jeho vzhled. Pokud začne žloutnout nebo hnilobně měknout, tak to je jasný signál, že máš asi moc vody. Často se to stává, když je kaktus v přemokřeném substrátu nebo ve špatným květináči bez odtokových otvorů.

Další věc je, že kaktusy by měly být hezky pevné. Když se začnou scvrkávat nebo vypadají jakoby povadlé, může to být taky známka, že jsi mu dal moc vody a kořeny začínají hnit.

Kořeny můžeš zkontrolovat, když ho vyndáš z květináče. Jestli jsou hnědé a rozpadlé, tak to fakt není dobrý. Zdravé kořeny by měly být světlé a pevné.

Voda je důležitá, ale u kaktusů neplatí "čím víc, tím líp". Mezi zaléváním nech substrát pořádně vyschnout. Nauč se prostě "cítit" kdy zalévat – ideálně po pár dnech až týdnu, záleží na počasí a ročním období.

142 slov
1.4 minut čtení
30. 12. 2024
František Prokop

Zdar, tak s vodou u kaktusů to chce opatrnost. Když máš moc vody, poznáš to podle toho, že začne žloutnout, zvlášť u těch spodních částí. Může se taky scvrknout nebo vypadat jakoby slábnul. Pokud vidíš měkké části, tak to je špatně. Kořeny by měly být pevný a zdravý, když je vyndáš z květináče a jsou hnědý nebo hnilobný, tak jsi to přehnal. Kaktusy většinou potřebují zalít až když substrát úplně vyschne. Takže klidně dej mezi zaléváním pár dní a zkus zapichovat prst do hlíny, jestli je suchá. To ti dost pomůže. Držím palce!

93 slov
0.9 minut čtení
3. 11. 2024
Richard Adámek
Meskalin.cz/Články/Historie kaktusů
Zajímavosti o kaktusech v evropské botanice 19. stoletíObjevte fascinující příběh kaktusů a jejich cesty do Evropy v 19. století, jejich vliv na zahradnictví a uznání jako exotických rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
15. 6. 2023
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky