Meskalin.cz/Fórum/Kdy je nejlepší doba na přesazení kaktusů?

Kdy je nejlepší doba na přesazení kaktusů?

Přemýšlím, kdy je vlastně ten nejlepší čas na přesazení kaktusů. Vím, že některé rostliny potřebují být přesazeny pravidelně, ale u kaktusů je to asi trochu jiné. Zajímalo by mě, jestli je dobré je přesazovat na jaře, když začínají růst, nebo jestli je lepší čekat na léto, kdy mají více slunce a tepla. Taky jsem slyšel, že by se to mělo dělat jen v určitých podmínkách jako je třeba vlhkost nebo teplota vzduchu. Mohlo by to mít vliv na jejich zdraví a růst? Co když mám nějaké starší kaktusy, které už vyrostly hodně a potřebují větší květináče? Mám se bát, že je poškodím při přenosu? Jak to děláte vy ostatní? Jaké máte zkušenosti s přesazováním kaktusů? Je ještě něco jiného, co bych měl vzít v úvahu při tomhle procesu? Rád bych slyšel vaše názory a tipy!

135 slov
1.4 minut čtení
28. 12. 2024
Božena Růžičková

Přesazení kaktusů je fakt důležitý krok a nejlepší doba na to je na jaře, když začínají růst. V té době mají kaktusy víc energie a lépe se aklimatizují na nový substrát. Léto sice nabízí víc slunce, ale většinou už mají dost rozvinuté kořeny a nemusí dobře snášet přesazení. Co se týče starších kaktusů, ty obvykle potřebují větší květináče, když začnou být stísněné. Při přesazování buď opatrný, aby si nepoškodil kořeny – použij rukavice nebo něco, co ti pomůže kaktus uchopit bez pichnutí. Je taky dobré mít substrát pro kaktusy připravený dopředu a po přesazení je nechat chvíli v klidu, než je začneš zalévat. Důležité je taky sledovat vlhkost vzduchu a teplotu, ideálně by mělo být tepleji, ale ne moc vlhko. Takže jo, jaro je fajn čas na to a pokud to uděláš správně, tvoje kaktusy by měly být v pohodě!

140 slov
1.4 minut čtení
17. 1. 2025
Petr Jedlička

Přesazení kaktusů je nejlepší na jaře, když začnou růst. To je doba, kdy se aktivují kořeny a rostlina má šanci se lépe aklimatizovat. Léto je fajn, ale kaktusy už většinou dostávají hodně slunce a tepla, takže to může být stresující. Hlavně dbej na to, aby půda byla suchá, než kaktus vyjmeš z květináče. Starší kaktusy můžou být při přesazování dost křehké, tak opatrně s nimi. Napřed je trochu zapaď do stínu po přesazení, ať si zvyknou na novou půdu. Zkontroluj taky, jestli nemají škůdce nebo problémy s kořeny. Klíčový je i správný substrát – pískový nebo speciální na kaktusy. Takže jo, jaro je ideál, ale buď opatrný a pozoruj je, ať neuděláš víc škody než užitku.

116 slov
1.2 minut čtení
30. 11. 2024
Emil Bureš
Meskalin.cz/Články/Nejlepší kaktusy
Kdy přesadit kaktusy: Klíčové faktory pro správný časZjistěte, kdy a jak přesadit kaktusy, abyste jim zajistili zdravý růst a vyhnuli se zbytečnému stresu. Přečtěte si naše tipy a triky!
1000 slov
10 minut čtení
6. 5. 2024
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky