Meskalin.cz/Fórum/Kdy je nejlepší čas k přesazení kaktusu?

Kdy je nejlepší čas k přesazení kaktusu?

Chtěl bych se zeptat, kdy je vlastně nejlepší doba na to, abych přesadil svůj kaktus? Mám doma několik druhů, které už nějakou dobu nevypadají moc zdravě a mám pocit, že by potřebovaly nový substrát a větší květináč. Zajímalo by mě, jestli je na to nějaký konkrétní čas v roce, nebo jestli záleží spíš na tom, jak se rostlina vyvíjí. Četl jsem někde, že jaro je ideální období, ale nevím, jestli to platí pro všechny druhy kaktusů. A co léto? Není to příliš horké na to, aby se rostlina zbytečně stresovala? Taky mě zajímá, jestli přesazovat v době vegetačního klidu má smysl, nebo se to nedoporučuje. Mohlo by to kaktusu nějak ublížit? Jak poznám, že už je čas na přezimování a přesazení? Začínám mít pocit, že je toho na mě moc a rád bych měl jasno v tom, kdy a jak správně postupovat. Díky všem za tipy a rady!

148 slov
1.5 minut čtení
5. 6. 2024
Elena Štěpánková

Přesazení kaktusu je ideální na jaře, když začínají růst. Tehdy se probouzejí z vegetačního klidu a nová půda jim pomůže. Důležitý je správnej substrát, aby se jim dobře dařilo. Léto může bejt riskantní, protože vedro může kaktusy stresovat, takže radši ne. Zimní spánek není moc vhodná doba na přesazování, to bys je jen zbytečně ohrozil. Sleduj, kdy začnou růst a když máš pocit, že potřebují víc místa nebo substrátu, tak do toho. Pokud jsou už několik let v jednom květináči a kořeny se tam tísní, tak to rozhodně chce řešit. To poznáš podle kořenů, pokud už lezou ven. Takže jaro je asi nejlepší volba.

104 slov
1 minut čtení
21. 12. 2024
Nikola Adamcová

Přesazení kaktusu je fakt důležitý krok, pokud už vypadá unaveně. Jaro je opravdu nejlepší čas, protože kaktusy v té době začínají růst a budou mít šanci se uchytit v novém substrátu. Pokud jde o léto, tak to může být riskantní, protože vedro může rostlinu zbytečně stresovat. Zkus to radši na jaře nebo na začátku léta, ale ne uprostřed horka. Co se týče vegetačního klidu, tak to bych nedoporučoval, protože kaktusy většinou v zimě spí a přesazení by je mohlo rozhodit. Jestli vidíš, že kaktus má kořeny ven z květináče nebo substrát se zhoršuje, tak to je jasný signál, že je čas na změnu. Klidně si dej pozor i na to, jak reaguje po přesazení – když začne růst nové výhonky, jsi na správné cestě!

124 slov
1.2 minut čtení
25. 8. 2024
Nikola Havlíková
Meskalin.cz/Články/Nejlepší kaktusy
Kdy přesadit kaktusy: Klíčové faktory pro správný časZjistěte, kdy a jak přesadit kaktusy, abyste jim zajistili zdravý růst a vyhnuli se zbytečnému stresu. Přečtěte si naše tipy a triky!
1000 slov
10 minut čtení
6. 5. 2024
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky