Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že je kaktus připravený na přesazení?

Jak poznám, že je kaktus připravený na přesazení?

Mám doma několik kaktusů a už nějakou dobu se mi zdá, že jeden z nich roste opravdu rychle. Všimla jsem si, že kořeny začínají být vidět skrz otvory v květináči, a to mě přivedlo k myšlence, jestli by nebylo dobré ho přesadit. Jenže nevím, jak přesně poznat, kdy je ten správný čas na přesazení. Měly by mít kaktusy nějaké specifické znaky? Chci se ujistit, že mu tím neublížím. Někde jsem četla, že by bylo dobré se podívat na velikost rostliny v porovnání s květináčem, ale co když je to jen mýtus? Jak moc důležité je také sledovat stav substrátu? Přemýšlím i o tom, jestli bych měla sledovat barvu nebo textura pichlavých částí, jestli nemění tvar nebo nedělají něco jiného podivného. Co když začne opadávat nebo dokonce zasychat? Jak často bych měla kontrolovat potřebu přesazení? Může nějaký konkrétní druh kaktusu vyžadovat častější přesazování než jiný? A co když zjistím, že je potřeba ho přesadit, ale zrovna nemám vhodný substrát nebo nový květináč po ruce? Bude to pro něj velký stres? Ráda bych měla nějakou jasnou představu o tom, co všechno bych měla vzít v úvahu než se do toho pustím. Takže jak vlastně poznám, že je můj kaktus připravený na to, aby se přesadil?

203 slov
2 minut čtení
21. 11. 2024
Eliška Hradilová

Když kaktus vidíš, jak je už moc velkej na květináč a kořeny lezou ven, to je jasnej signál, že už bys ho mohla přesadit. Ostatně, to není jenom o velikosti, ale i o stavu substrátu. Když začíná substrát vypadat jako vyschlej nebo se drolí, taky bys měla přemýšlet o výměně. Barva a textura pichlavých částí taky hrajou roli – pokud se zdají bledý nebo začínají zasychat, může to být problém. Někdy se stane, že kaktus začne opadat nebo měnit tvar, což určitě naznačuje, že něco není v pořádku. Obecně platí, že pokud kaktusy rostou rychle, tak je dobrý je kontrolovat častějc, ideálně jednou za rok nebo dva. Všechny druhy kaktusů mají svoje specifika, ale většinou platí to samé – když mají málo místa nebo špatnou půdu, jdou dolů. Pokud zjistíš, že ho musíš přesadit ale nemáš substrát po ruce, tak radši počkej. Kaktusy snášejí stres hůř než jiné rostliny a nebudeš chtít riskovat, že mu ublížíš."

156 slov
1.6 minut čtení
4. 11. 2024
Dana Jahodová

Když máš pocit, že kaktus roste rychle a už mu vidíš kořeny skrz otvory, je to jasný signál, že bys mohla přemýšlet o přesazení. Obecně platí, že když je rostlina v květináči moc stísněná, může mít problémy s růstem. Takže jestliže máš pocit, že se mu nedaří, mrkni na substrát. Pokud je příliš zhutněný nebo vyschlý, to taky může být známka, že je čas na změnu. Barva a textura pichlavých částí ti taky můžou napovědět – pokud se zdají být bledé nebo zasychají, něco není v pořádku.

Přesazování může být pro kaktus stresující, takže pokud nemáš po ruce vhodný substrát nebo květináč, radši počkej. Často kontroluj stav rostliny, zvlášť na jaře a v létě, kdy většinou rostou nejvíc. Některé druhy kaktusů potřebují přesazovat častěji než jiné, takže si zjisti konkrétní potřeby toho tvého.

Celkově – sleduj kořeny, substrát a vzhled kaktusu. Když se ti něco nezdá, radši mu dej nový domov. Jen si dej pozor na to, abys mu tím neublížila.

159 slov
1.6 minut čtení
15. 10. 2024
Irena Dostálová
Meskalin.cz/Články/Nejlepší kaktusy
Kdy přesadit kaktusy: Klíčové faktory pro správný časZjistěte, kdy a jak přesadit kaktusy, abyste jim zajistili zdravý růst a vyhnuli se zbytečnému stresu. Přečtěte si naše tipy a triky!
1000 slov
10 minut čtení
6. 5. 2024
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky