Jak poznám, že je kaktus připravený na přesazení?
Mám doma několik kaktusů a už nějakou dobu se mi zdá, že jeden z nich roste opravdu rychle. Všimla jsem si, že kořeny začínají být vidět skrz otvory v květináči, a to mě přivedlo k myšlence, jestli by nebylo dobré ho přesadit. Jenže nevím, jak přesně poznat, kdy je ten správný čas na přesazení. Měly by mít kaktusy nějaké specifické znaky? Chci se ujistit, že mu tím neublížím. Někde jsem četla, že by bylo dobré se podívat na velikost rostliny v porovnání s květináčem, ale co když je to jen mýtus? Jak moc důležité je také sledovat stav substrátu? Přemýšlím i o tom, jestli bych měla sledovat barvu nebo textura pichlavých částí, jestli nemění tvar nebo nedělají něco jiného podivného. Co když začne opadávat nebo dokonce zasychat? Jak často bych měla kontrolovat potřebu přesazení? Může nějaký konkrétní druh kaktusu vyžadovat častější přesazování než jiný? A co když zjistím, že je potřeba ho přesadit, ale zrovna nemám vhodný substrát nebo nový květináč po ruce? Bude to pro něj velký stres? Ráda bych měla nějakou jasnou představu o tom, co všechno bych měla vzít v úvahu než se do toho pustím. Takže jak vlastně poznám, že je můj kaktus připravený na to, aby se přesadil?