Meskalin.cz/Fórum/Můžu přesadit kaktusy během zimy?

Můžu přesadit kaktusy během zimy?

Kaktusy jsou skvělí společníci a v poslední době mě zajímá, jestli je možné je přesadit v zimních měsících. Vím, že většina rostlin potřebuje v zimě odpočívat a že kaktusy mají svoje specifické potřeby, ale co když už se mi zdá, že je ten můj kaktus příliš velký na svůj květináč? Nebo co když jsem si koupil nový, krásný kaktus a chci ho přesadit, ale venku mrzne a já se bojím, že mu to uškodí? Je lepší čekat na jaro, nebo to zkusit teď? Také jsem slyšel, že některé druhy kaktusů mají jinou toleranci vůči zimním podmínkám. Jak to tedy je s tímto přezimováním a přesazováním? Může přehřátí nebo nedostatečné osvětlení během zimy ovlivnit úspěch přesazení? Měli byste nějaké tipy nebo zkušenosti s tímto problémem? Rád bych se dozvěděl víc o tom, co dělat a jestli se vůbec do takového počinu pustit. Budu moc vděčný za vaše rady!

147 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Josef Khýr

Přesazování kaktusů v zimě je tak trochu risk, protože většina kaktusů je v zimě v klidovém období a přesazení může narušit jejich spánek. V zimě se vyhýbám přesazování, pokud to není nutné, protože rostliny jsou citlivější na stres a změny podmínek. Pokud je kaktus hodně přerostlý nebo má nějaké problémy, tak bych to asi zkusil, ale s velkou opatrností. Zajistit mu pak dostatek světla a tepla je klíčový, jinak se mu to může vymstít. Taky si dej pozor na to, aby si ho moc nezalil po přesazení, protože vlhko v kombinaci s nízkými teplotami může způsobit hnilobu kořenů. Takže pokud se rozhodneš do toho jít, snaž se mu vytvořit co nejlepší podmínky a buď připraven na to, že se mu může chvíli dařit hůř. Zkrátka radši bych počkal na jaro, ale někdy to jinak nejde.

135 slov
1.4 minut čtení
21. 1. 2025
Karolína Nováková

Přesazování kaktusů v zimě není ideální, ale občas se to dá zvládnout. Kaktusy většinou odpočívají a potřebují klid, takže pokud to není nutné, raději počkej na jaro. Když je kaktus opravdu moc velký nebo má nějaké problémy, tak přesadit můžeš, ale dej pozor na pár věcí. Po přesazení ho nenechávej na přímém světle hned, spíš postupně. V zimě se ti může kaktus snadno spálit nebo špatně adaptovat. A pokud je moc teplo a málo světla, tak mu to taky neprospěje. Takže jestli se rozhodneš přesadit, dej mu čas a pak ho opatrně vrať na místo s dobrým osvětlením. A nezapomeň, že substrát musí být vhodný – dobře propustný. Měj na paměti, že některé druhy snesou chlad lépe než jiné, takže se dívej i na specifika tvého kaktusu.

127 slov
1.3 minut čtení
14. 1. 2025
Libor Havelka
Meskalin.cz/Články/Nejlepší kaktusy
Kdy přesadit kaktusy: Klíčové faktory pro správný časZjistěte, kdy a jak přesadit kaktusy, abyste jim zajistili zdravý růst a vyhnuli se zbytečnému stresu. Přečtěte si naše tipy a triky!
1000 slov
10 minut čtení
6. 5. 2024
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky