Meskalin.cz/Fórum/Můžu mixovat organická a minerální hnojiva na sukulenty?

Můžu mixovat organická a minerální hnojiva na sukulenty?

Zajímalo by mě, jestli je dobrý nápad kombinovat organická a minerální hnojiva při pěstování sukulentů. Mám doma pár kaktusů a dalších sukulentů, které se mi daří poměrně dobře, ale od kamaráda jsem slyšel, že by se to nemělo míchat. Prý každý typ hnojiva má svůj specifický způsob, jak rostliny vyživuje, a když je smíchám, tak to může způsobit nějaké problémy. Ale přece jenom, organická hnojiva jsou přírodní a minerální zase dodávají rychlé živiny, tak nevím, jestli to nezní jako výborný plán. Rád bych věděl, jestli někdo z vás má s tím zkušenosti a jaké má názory na míchání těchto dvou typů hnojiv. Mohlo by to pro mé sukulenty být prospěšné nebo naopak je to něco, čemu bych se měl vyhnout? Jaké jsou možné důsledky takového mixování? Mám obavy, že bych mohl svým rostlinám ublížit, zejména když jsou tak citlivé na přehnojení. Jaké kombinace byste doporučili nebo jaké hnojivo se osvědčilo vám? Díky za jakoukoliv radu!

155 slov
1.6 minut čtení
13. 11. 2024
Martin Kovařík

Mixování organických a minerálních hnojiv na sukulenty je docela běžná věc, ale má to svá rizika. Organická hnojiva, jako třeba kompost nebo guano, se uvolňují pomalu a dodávají rostlinám dlouhodobé živiny, zatímco minerální hnojiva jsou rychlejší a dodají živiny hned. Když to smícháš, můžeš udělat to, že sukulenty dostanou najednou moc živin, což je může stresovat a může to vést k přehnojení.

Sukulenty jsou celkem citlivé na přehnojení, takže pokud chceš zkusit mixovat, tak to dělej opatrně. Třeba začni s menšími dávkami a sleduj, jak se rostliny chovají. Další možnost je střídat hnojení – třeba použít jedno hnojivo jednou a druhé jindy. To by mohlo být bezpečnější. Osobně bych doporučil zůstat spíš u jednoho typu hnojiva na delší dobu, abys mohl vidět, jak na to sukulenty reagují. Takže pokud chceš experimentovat, tak opatrně a hlavně sleduj svoje rostliny!

139 slov
1.4 minut čtení
14. 12. 2024
Libor Holub

Jasně, rozumím tvým obavám. Co se týče kombinování organických a minerálních hnojiv, tak to může fungovat, ale je tam pár věcí, na který si dát pozor. Organická hnojiva pomalu uvolňují živiny a jsou šetrnější, zatímco minerální dodávají rychlé živiny, ale můžou taky způsobit přehnojení, což je u sukulentů problém. Míchání může být dobrý nápad, pokud to děláš opatrně a po menších dávkách. Třeba zkusit jeden týden použít organické hnojivo a pak minerální, nebo je lehce míchat v menším množství. Hlavně si hlídej reakce rostlin. Jestli vidíš nějaké známky stresu nebo spálení listů, tak radši sniž dávku. Každá rostlina je jiná, tak sleduj svoje sukulenty a upravuj podle toho. Drž se pravidla "méně je více" a mělo by to být ok.

120 slov
1.2 minut čtení
3. 12. 2024
Martina Vejvodová
Meskalin.cz/Články/Hnojiva a živiny
Srovnání hnojiv: Organická versus minerální hnojiva pro sukulentyPodívejte se na výhody a nevýhody organických a minerálních hnojiv pro sukulenty a zjistěte, jak vybrat to nejlepší pro vaše rostliny.
1000 slov
10 minut čtení
22. 6. 2024
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky