Meskalin.cz/Fórum/Jak teplota ovlivňuje růst sukulentů v domácnosti?

Jak teplota ovlivňuje růst sukulentů v domácnosti?

Zajímalo by mě, jak vlastně teplota vzduchu doma ovlivňuje růst sukulentů. Vím, že tyto rostliny pocházejí z teplých a suchých oblastí, ale co když je u nás doma příliš chladno nebo naopak moc teplo? Jak to všechno hraje roli v jejich zdraví a růstu? Mám doma pár kaktusů a jiných sukulentů, ale občas se mi zdá, že nerostou tak, jak bych si přál. Když je v létě vedro, tak mi připadá, že se jim daří lépe, ale co zima? Jaký by měl být optimální rozsah teplot pro sukulenty v interiéru? Měl bych je přes zimu nějak chránit nebo je raději přemístit na jiné místo v bytě? A co příliš nízké nebo příliš vysoké teploty? Mohou mi úplně uhynout, nebo se jen zpomalí jejich růst? Jak to vidíte vy, jaké máte zkušenosti s teplotou a sukulenty ve vašich domovech? Děkuji za názory!

141 slov
1.4 minut čtení
20. 6. 2023
Petr Kraus

Teplota má na sukulenty fakt velký vliv. Tyhle rostliny jsou zvyklé na teplo a sucho, takže optimální teplota pro ně je někde mezi 20 a 30 stupni. V létě, když je vedro, většinou rostou rychleji, ale když přijde zima a teplota klesne pod 10 stupňů, tak si s tím moc neporadí. Může se stát, že se zastaví růst, nebo začnou hnit, pokud jsou moc vlhké.

Je dobrý je v zimě přesunout na místo, kde je tepleji a světlo. Třeba blízko okna, ale ne na přímém slunci, to by je mohlo spálit. Když je moc zima a vlhko, tak můžeš mít problém s kořenama. Kaktusy a další sukulenty nesnáší mráz, takže pokud máš doma hodně chladno, určitě je chraň. Zas na druhou stranu, pokud je moc vedro a sucho, tak je taky musíme hlídat, aby se nepřelily. Takže prostě najít tu zlatou střední cestu.

Mám zkušenost, že pokud se dostanou do extrémních podmínek (příliš chladno nebo příliš horko), tak můžou umřít nebo být ve špatným stavu. Takže je lepší se o ně postarat a regulovat teplotu co nejvíc.

177 slov
1.8 minut čtení
4. 7. 2024
Eva Kroupová

Teplota má na sukulenty určitě vliv, to je jasný. Většina z nich má ráda teplo, ideálně kolem 20-30 stupňů Celsia. Když je doma moc teplo, třeba nad 35 stupňů, může to být problém – rostliny se můžou dehydratovat a i ztratit listy. Zima je zase tricky, většina sukulentů snese chladnější teploty kolem 10-15 stupňů, ale pod 10 už jim to nemusí být příjemné a můžou začít hnít nebo usychat. Takže pokud máš v zimě doma studené místnosti, doporučuje se je přemístit na místo, kde je trošku tepleji.

Když jsou v létě vedra, tak to většinou zvládnou dobře, ale nezapomínej na zálivku – když je moc horko, musíš víc kontrolovat půdu. V zimě pak dávej pozor na zálivku, jestli je chladno a málo světla, tak většinou stačí zalévat mnohem méně. Takže jo, teplota a okolní podmínky rozhodně hrajou roli. Mám taky kaktusy a když jsem je nechránil v zimě, tak mi pár uhynulo. Takže to chce trošku pozornosti.

157 slov
1.6 minut čtení
27. 5. 2024
Lukáš Zach
Meskalin.cz/Články/Umístění rostlin
Vliv vlhkosti a teploty na umístění rostlin ve vaší domácnostiZjistěte, jak správně umístit kaktusy a sukulenty ve vašem domově, aby prosperovaly v závislosti na vlhkosti a teplotě.
1000 slov
10 minut čtení
4. 3. 2021
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky