Meskalin.cz/Fórum/Měli bychom kaktusy dávat do teplejší části bytu?

Měli bychom kaktusy dávat do teplejší části bytu?

Když se podívám na své kaktusy, tak mě napadá, jestli je opravdu dobrý nápad je dávat do teplejší části bytu. Mám je teď na parapetu, kde se zdá, že mají dostatek slunečního svitu, ale v zimě tam bývá docela chladno. Nechci, aby mi umřely, protože je pěstování kaktusů pro mě hodně důležité a dokonce si s nimi i povídám. Zajímalo by mě, jestli teplota ovlivňuje jejich růst a zdraví. Je lepší je mít v místnosti, kde je tepleji, nebo by měly zůstat tam, kde jsou? Co když budu mít kaktusy v teplejším prostředí – budou růst rychleji? Nebo si naopak na to teplo zvyknou a pak budou trpět, až přijde chladnější období? Jaké jsou vaše zkušenosti s umisťováním kaktusů v různých částech bytu? Myslíte si, že je důležitější světlo nebo teplota? A co když mám více druhů kaktusů, které potřebují různé podmínky? Jak to všechno skloubit dohromady? Děkuji za vaše názory a rady!

153 slov
1.5 minut čtení
15. 8. 2024
Hana Sládková

Teplota a světlo jsou pro kaktusy fakt důležitý. V zimě je lepší je mít na místě, kde je tepleji, ale stejně potřebujou dostatek slunce. Na parapetu může být zima, což pro ně není ideální, obzvlášť pokud tam nespí jako v létě. Takže zkusit je přesunout do teplejší části bytu, ale pořád s dobrým osvětlením.

Pokud máš víc druhů, tak se podívej, co každý potřebuje. Někdy můžeš mít kaktusy, který snáší chlad líp, ale jiný zas potřebujou teplo. Můžeš třeba udělat „kaktusový koutek“ – rozdělit je podle potřeb a umístit je tak, aby každý měl svoje podmínky.

Ale pozor na přehřátí! Kaktusy jsou zvyklý na slunce a teplo, ale když se dostanou do extreme podmínek bez aklimatizace, tak to může být problém. Takže měj na paměti jak teplo, tak světlo. Pěstování kaktusů může být trochu věda, ale dá se to zvládnout!

140 slov
1.4 minut čtení
4. 11. 2024
Rudolf Navrátil

Kaktusy mají rády teplo, ale nesmí to být extrémní. V zimě je fajn je mít na místě s dostatkem slunce, ale pokud je tam zima, tak to může být problém. Zkus je přesunout do teplejší části bytu, kde je stabilní teplota, ale pořád dostatek světla. Rychlost růstu kaktusů závisí víc na světle než na teple, takže pokud jim dopřeješ slunce a teplo, měly by být v pohodě. Pokud máš víc druhů, co potřebujou různý podmínky, tak zkus udělat takovou „zónu“ v bytě – třeba kaktusy, co mají rády víc tepla, dej do teplejších místností a ty, co snášejí chlad, nech na parapetu. Ale pozor na přechody mezi teplým a studeným – kaktusy si na to musí zvyknout pomalu. Snaž se sledovat jejich reakce a podle toho upravovat místo. Držím palce!

130 slov
1.3 minut čtení
1. 10. 2024
Antonín Dobiáš
Meskalin.cz/Články/Umístění rostlin
Vliv vlhkosti a teploty na umístění rostlin ve vaší domácnostiZjistěte, jak správně umístit kaktusy a sukulenty ve vašem domově, aby prosperovaly v závislosti na vlhkosti a teplotě.
1000 slov
10 minut čtení
4. 3. 2021
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky