Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když mi rostliny schnou při vyšší teplotě?

Co dělat, když mi rostliny schnou při vyšší teplotě?

Mám doma několik kaktusů a sukulentů, které mi dělají radost už delší dobu. Ale teď, když se blíží léto a teploty stoupají, začínám mít obavy, protože některé z mých rostlin začínají schnout a vypadá to, jako by se jim vůbec nedařilo. Nejdřív jsem si myslel, že je to tím, že je zalévám moc nebo málo, ale podle všech rad, co jsem četl na internetu, by měly být na teplo zvyklé. Když se podívám na ně, některé se zdají mít spálené listy a jiné jsou takové shrbené. Vím, že to může být problém s hlínou nebo s tím, jak moc je zalévám, ale jak poznat, co přesně dělám špatně? Mohli byste mi prosím poradit, co dělat v takových případech? Jak správně reagovat na vysoké teploty a udržet moje rostliny zdravé? Měly by mít více stínu? A co hnojivo? Myslíte si, že bych měl zkusit něco jiného? Jak často je vůbec zalévat v těchto vedrech? Vím, že existuje spousta různých tipů a triků ohledně péče o exotické rostliny, ale teď jsem úplně zmatený a nevím, jak svým rostlinám pomoci. Děkuji předem za jakoukoli radu!

182 slov
1.8 minut čtení
4. 6. 2021
Bohuslav Tomeš

Když ti kaktusy a sukulenty schnou, je to fakt problém, ale většinou se to dá napravit. První věc, co zkontroluj, je zalévání. V létě bys měl zalévat víc než v zimě, ale zase to nepřeháněj – půda by měla být suchá aspoň do dvou centimetrů. Pokud vidíš spálené listy, tak je možný, že mají moc slunce. Můžeš je zkusit přesunout na místo, kde budou mít víc stínu nebo rozptýleného světla. Taky se zaměř na hlínu – pokud je moc hutná nebo neodvodňuje dobře, může to dělat problémy. Co se hnojiva týče, tak v letních měsících můžeš zkusit něco slabšího jednou za měsíc. Všeobecně platí nechat rostliny aklimatizovat se na vyšší teploty postupně. A pokud se ti zdají shrbené, může to být i nedostatek vody, ale pozor na přelití! Takže buď opatrný a sleduj je, jak reagují. Držím palce!

138 slov
1.4 minut čtení
20. 7. 2022
Monika Kříčková

Když ti kaktusy a sukulenty schnou, tak to může být pár věcí. Určitě zkontroluj, jak je zaléváš. Takhle v létě je dobrý zalévat jim víc, ale ne zas moc, aby ti nehnily kořeny. Můžeš zkusit zvednout frekvenci zalévání, ale vždycky kontroluj, jestli substrát není mokrý, třeba dva dny po zalití.

Co se týče tepla, tak jo, kaktusy snesou vedro, ale přímý slunce může být moc. Zkus jim dát trošku stínu během největšího horka, třeba je přesunout na místo, kde nedostávají slunce odpoledne. Spálené listy jsou jasný signál, že mají „úpal“.

S hnojivem to nedělej teď v létě, stačí jednou za čas na jaře. Pokud jde o zeminu, ujisti se, že má dobré odvodnění. Možná bys měl zkusit směs na kaktusy nebo nějaký písečný substrát. Také se vyhni těm plastovým květináčům, ty moc nepomáhají s dýcháním kořenů.

Takže shrnuto: Zalévej opatrně, trochu stínu by neuškodilo a občas zkontroluj substrát. Držím palce!

149 slov
1.5 minut čtení
7. 3. 2024
Robert Bílek
Meskalin.cz/Články/Umístění rostlin
Vliv vlhkosti a teploty na umístění rostlin ve vaší domácnostiZjistěte, jak správně umístit kaktusy a sukulenty ve vašem domově, aby prosperovaly v závislosti na vlhkosti a teplotě.
1000 slov
10 minut čtení
4. 3. 2021
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky