Meskalin.cz/Fórum/Jak často bych měl zalévat svoje Lithopsy?

Jak často bych měl zalévat svoje Lithopsy?

Přemýšlím, jak správně pečovat o své Lithopsy, protože jsem si je nedávno pořídil a chci, aby se jim dařilo. Je to pro mě novinka, tak bych rád věděl, jak to s jejich zaléváním vlastně je. Slyšel jsem, že Lithopsy, známé také jako živé kameny, jsou dost specifické co se týče vody. Jaká je ideální frekvence zalévání? Zároveň by mě zajímalo, jestli existují nějaké signály, podle kterých bych mohl poznat, že moje rostliny potřebují vodu. Myslím si, že by mohlo být užitečné vědět, zda je lepší zalévat v létě častěji a v zimě méně, nebo jestli to závisí na něčem jiném. Rád bych věděl i to, zda by mělo být důležité používat speciální substrát nebo jestli stačí běžná půda. Jakou zálivku doporučujete? Možná by bylo dobré mít na paměti, jaký má vliv okolní teplota nebo vlhkost vzduchu na potřebu vody těchto sukulentů. Nechci je přelít a zároveň se obávám, abych je nenechal dlouho bez vody. Díky za všechny tipy a rady!

160 slov
1.6 minut čtení
21. 10. 2024
Jaroslava Šafaříková

Zalévat Lithopsy není žádná věda, ale chce to trochu cviku. V létě, když mají vegetační období, tak je dobré je zalévat jednou za 2-3 týdny, když substrát úplně proschně. V zimě se naopak zalévat skoro nesmí, protože spí spíše a voda by mohla udělat víc škody než užitku. Znaky, že potřebují vodu jsou takové, že se začnou trochu scvrkávat nebo vypadá, jako by ztratily barvu. Ale pozor na přelití, to je pro ně smrtelný. Čím sušší vzduch, tím častěji je můžeš zalít, ale fakt to sleduj. Co se týče substrátu, ideální je speciální směs pro sukulenty nebo kaktusy, která propouští vodu. Normální zahradní zemina moc drží vlhkost a to bys nechtěl. Takže zkrátka - pozor na vodu a sleduj rostlinky.

120 slov
1.2 minut čtení
25. 11. 2023
David Dvořáček

Tak hele, Lithopsy jsou fakt specifický. Obecně platí, že je zaléváš tak jednou za měsíc, ale záleží na ročním období. V létě, když je teplo, tak klidně častěji – třeba jednou za tři týdny. Na podzim a v zimě jim dej šanci dostat se do sucha, to už je lepší zalévat jen několikrát za sezonu. Poznáš, že potřebujou vodu podle toho, jak vypadaj – když začnou být hodně scvrklý nebo vybledlý, tak zvedni konev. Když jsou moc mokrý, tak je to špatný a můžou začít hnít.

Co se týče substrátu, tak fakt je lepší mít něco speciálního pro sukulenty nebo kaktusy – normální zemina by mohla zadržovat moc vody. Písek a štěrk v substrátu pomůžou s odvodněním. Teplota a vlhkost vzduchu taky ovlivňujou potřebu vody – když je sucho a vedro, tak pak víc pijou. Takže hlavně opatrně, abys je nepřelil. Drž se pravidla "radši míň než moc" a mělo by to být v pohodě.

154 slov
1.5 minut čtení
18. 8. 2023
Jiří Koudelka
Meskalin.cz/Články/Péče o specifické druhy
Jak správně pěstovat vzácné rostliny z rodu Lithops?Podrobný návod na pěstování a péči o kamenné rostliny, známé také jako ‚živé kameny‘, včetně doporučení pro optimální podmínky a zalévání.
1000 slov
10 minut čtení
20. 1. 2020
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky