Meskalin.cz/Fórum/Jakou půdu použít pro lithopsy?

Jakou půdu použít pro lithopsy?

Před časem jsem si pořídil pár lithopsů, a teď si lámu hlavu nad tím, jakou půdu použít, aby se jim dařilo co nejlépe. Vím, že tyhle malé kamenné květiny potřebují specifické podmínky, ale konkrétně nevím, jakou směs by bylo nejlepší vybrat. Slyšel jsem, že je dobré mít propustnou půdu, ale co to vlastně znamená? Mám zkusit nějakou specializovanou směs na sukulenty nebo kaktusy, nebo se mám pokusit vytvořit vlastní mix? Co byste doporučili? Taky by mě zajímalo, jestli je lepší přidávat písek, štěrk nebo něco jiného. A co hnojiva? Mám vůbec něco používat nebo je to zbytečné? Vím, že lithopsy jsou zvyklé na suché a horké podmínky, ale jak to ovlivňuje výběr půdy? Budu rád za jakékoliv rady a tipy od zkušenějších pěstitelů. Jaký je váš názor na použití běžného zahradnického substrátu? Myslíte, že by to mohlo fungovat, nebo se jim tam nebude dařit? Díky za všechny odpovědi!

148 slov
1.5 minut čtení
29. 1. 2020
Ladislav Říha

Půda pro lithopsy by měla být fakt hodně propustná, jinak ti snadno zhnijou. Doporučuji smíchat běžnou směs na sukulenty nebo kaktusy s trochou písku a štěrku. Takhle to bude mít dobrou drenáž. Můžeš zkusit třeba 50% substrátu, 30% písku a 20% štěrku. Hlavně se vyhni obyčejnýmu zahradnickýmu substrátu, ten si drží moc vlhkosti a pro lithopsy to není ideální. Hnojení moc neřeš, pokud je dáváte do dobře propustný půdy, tak to zvládnou i bez něj. Možná tak na jaře trošku hnojiva na sukulenty, ale jinak to nepřeháněj. Drž je radši v teple a suchu, to jim víc prospěje.

98 slov
1 minut čtení
27. 8. 2024
Eva Kolářová

Takže, pro lithopsy je fakt důležitý mít dobrou půdu. Měl bys zvolit něco hodně propustnýho, jinak ti uhníjou kořeny. Já to dělám tak, že mixuju běžnej substrát na kaktusy se štěrkem a pískem. Tak 50:50, aby se to dobře provzdušňovalo. Taky můžeš zkusit přidat trochu perlitu nebo kameniva, aby to bylo ještě víc drobivý. Co se hnojiv týče, já většinou hnojím jenom na jaře, když začínají růst, ale opatrně s tím, lithopsy si potrpí na skromnost. Běžnej zahradnickej substrát bych úplně nedoporučoval, je moc těžkej a zadržuje vodu. Takže drž se těch propustnejch směsí a měly by ti vyrůst hezky.

100 slov
1 minut čtení
11. 2. 2024
Aleš Kalous
Meskalin.cz/Články/Péče o specifické druhy
Jak správně pěstovat vzácné rostliny z rodu Lithops?Podrobný návod na pěstování a péči o kamenné rostliny, známé také jako ‚živé kameny‘, včetně doporučení pro optimální podmínky a zalévání.
1000 slov
10 minut čtení
20. 1. 2020
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky