Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když lithopsy začínají hnědnout?

Co dělat, když lithopsy začínají hnědnout?

Zdravím všechny milovníky sukulentů a kaktusů! Mám takový problém se svými lithopsy a doufám, že mi někdo pomůže. Nedávno jsem si všiml, že začínají hnědnout a já nevím, co s nimi dělat. Myslím, že jsem je zaléval správně, ale možná jsem to přehnal nebo naopak málo? Vím, že tyhle rostlinky potřebují hodně světla, ale je možné, že jim dává moc sluníčka? Měl jsem je na okně, kde je to dost horké a slunné. Zároveň se obávám, jestli nemají nějaký škůdce nebo plíseň. Mohlo by to být kvůli špatnému substrátu? Používám obyčejnou půdu pro kaktusy, ale možná to není ideální pro lithopsy. Jak poznat, jestli jsou rostlinky nemocné nebo jestli je to normální stádiu? Slyšel jsem něco o tom, že se mohou v zimě měnit barvy, ale hnědnutí vypadá jinak než normální změna. Zkušenější pěstitelé, jaké máte zkušenosti s lithopsy a co byste doporučili v případě, že začnou hnědnout? Rád bych je zachránil! Děkuji za jakékoli rady.

156 slov
1.6 minut čtení
7. 12. 2024
Robert Pícha

Hnědnutí lithopsů může být fakt problém. Zjisti, jak často je zaléváš, protože tyhle rostliny potřebují fakt málo vody. V zimě skoro vůbec, v létě tak jednou za dva týdny max. Jestli jsi je měl na sluníčku, tak je možný, že dostaly spáleniny. Lithopsy milujou světlo, ale přímé horké slunce není vždycky to pravý. Zkus je na chvíli přesunout na místo, kde mají světlo, ale ne tolik přímého slunce. Substrát pro kaktusy je ok, ale musíš mít dobrou drenáž. Hnědnutí může být taky příznak plísně nebo škůdců, zkontroluj je pořádně. Pokud se mění barvy normálně na podzim a v zimě, tak bych se nebál, ale jestli to vypadá divně a to hnědnutí vypadá jinak než normálně, tak raději zkus zjistit víc. Klidně dej fotku na fórum a třeba ti někdo poradí líp.

131 slov
1.3 minut čtení
29. 6. 2024
Jiří Volf

Hele, hnědnutí lithopsů může být fakt problém. Zní to, že bys mohl mít přelitý, nebo naopak moc suchý substrát. Lithopsy nesnášejí stojatou vodu a potřebují pořádnou drenáž, takže jestli máš obyčejnou zeminu, tak to moc nefunguje. Zkus je zasypat pískem nebo kamením, aby se to lépe odvodnilo.

Co se slunce týče, jo, mají rády světlo, ale přímé spalující paprsky můžou být moc. Zkus je přesunout na místo, kde nejsou úplně na přímém slunci celý den. Teď na podzim a v zimě se normálně barví na hnědo, ale pokud to vypadá blbě a mají skvrny, to je špatný znak.

Zkontroluj taky kořeny a jestli nemaj nějaký škůdce. Můžeš zkusit i fungicid pro kaktusy, pokud si nejsi jistej plísní. Ale hlavně dej pozor na zálivku – radši méně než víc. Měj je v suchém prostředí a sleduj je. Doufám, že to pomůže!

138 slov
1.4 minut čtení
7. 12. 2023
Milada Sýkorová
Meskalin.cz/Články/Péče o specifické druhy
Jak správně pěstovat vzácné rostliny z rodu Lithops?Podrobný návod na pěstování a péči o kamenné rostliny, známé také jako ‚živé kameny‘, včetně doporučení pro optimální podmínky a zalévání.
1000 slov
10 minut čtení
20. 1. 2020
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky